Smear testi, rahim ağzı kanseri ve rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarını anlayabilmemiz için yapılan basit bir testtir. Çok ağrısız, kolay uygulanabilen bir işlemdir.
Rahim ağzı kanseri kadınlarda meme kanseri ile birlikte en sık görülen hastalıklardan birisidir. Tarama testleri hayat kurtarıcıdır. Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için kullanılan testlerden birisi de smear testidir. Smear testi, rahim ağzı değerlendirmek ve rahim ağzı kanser ve kanser öncüllerinin erken tanısını yapmak için kullanılır. Jinekolojik muayenin bir parçasıdır ve ağrılı değildir. Rahim ağzından dökülen hücrelerin smear çubuğu ile toplanarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir.
İşlem öncesi hasta en az 24 saat cinsel ilişkiye girmemiş olmalıdır. En az 72 saat vajinal krem kullanmamış ve vajinal duş yapmamış ve vajinal kanaması olmamış olmalıdır. En ideal zaman adet kanamasının bitiminden 10 gün sonra başlayarak bir sonraki adet kanamasına kadar olan süredir.
Genç hasta grubunda yılda bir kez, ilerleyen hasta grubunda yılda iki kez yapılmalıdır. Yılda bir kez mutlaka uygulanmalı ve uygulanması gerekli olan testler kategorisindedir. Çünkü HPV enfeksiyonu oldukça yaygındır.
Düzenli bir smear testi bu hastalığın yaklanmasını kolaylaştırmakta, hastanın daha ileri bir tedaviye daha kötü bir hastalığa karşılaşmadan çok basit seçeneklerle tedavi şansını yakalamasını sağlamaktadır. Mutlak suretle tüm kadınların yıllık muayene ve sinir testlerini unutmamalıdırlar.
Rahim ağzı kanseri açısından riskli kişiler sigara kullananlar, çok eşli kadınlar, eşleri çok eşli kadınlar, genç yaşta ilk cinsel deneyimini yaşayan ve HPV enfeksiyonunu taşıyan kadınlardır. İlk tarama 21 yaşından sonra ya da en az 1 yıllık cinsel aktiflik durumunda başlatılır. Bu sayede HPV enfeksiyonlarının kendiliğinden gerileme olmasından dolayı gereksiz yere ileri tetkik ve tedavi yapılmamış olur. 21-29 yaşları arasında ilk üç yılda yılda bir 3 kez arka arkaya, normal smear gelmesi sonucunda ise 3 yılda bir tekrarlanır. 30-65 yaşlarında ise aynı tarama geçerlidir. HPV taraması ile birlikte yapıldığında ise 5 yılda bir yapılması yeterlidir. 65 yaş taramanın kesilmesi için sınırdır. Gebelerde ise gebeliğin ilk 3 ayında sinir taraması yapılabilir. Bu tarama düşük ya da bebeğin ölümüne sebep olmaz. Sadece lekelenme tarzında kanama yapabilir. Belirli nedenlerle rahmi alınmış kişilerde vajinal stolojiyle taramanın yeri yoktur.
Sinir sonuçlarının değerlendirilmesi kadın doğum ekibi tarafından yapılmaktadır.