Kolonokopi yaklaşık 15-20 dakika süren ve uyutularak yapılan bir işlemdir. Ucunda kamerası olan bir hortum aracılığı ile makattan girerek tüm bağırsakların incelenmesi olarak bilinir. Bu işlem yapılmadan önce kolonokopi diyeti uygulanır. Yani hastanın yediklerinde ve içtiklerinde dikkat etmesi gereken unsurlar vardır. Peki kolonoskopi diyeti nedir? İşte merak ettiğiniz tüm ayrıntılar…
Kolonoskopi, kalın bağırsağın tamamının ve gerektiğinde ince bağırsağın sol kısmının yumuşak, bükülebilir ve ucunda kamera bulunan bir aletle inceleme durumudur. Kolonoskopinin yapılabilmesi için işlem öncesi bağırsak boşaltıcı ilaçlar ile bağırsak temizliği gerekmektedir. Günümüz teknolojisinde bu işlem hem bağırsak hastalıklarının tanısında hem de tedavisinde en iyi yöntemdir. Kalın bağırsak kanserleri büyük ölçüde 'polip' denilen küçük ve iyi huylu benlerin yol açtığı bilinmektedir. Ancak bu benler zaman içinde kötü özellikler kazanabilmektedir. Kolonoskopi yöntemi ile bunları çıkarabilmek ve hastayı kolon kanserlerinden kurtarmak mümkün olmaktadır. Kolonoskopi sayesinde iltihabi bağırsak hastalığı tanısı koymak, bağırsak kanamalarını durdurmak, bağırsak dağarlıklarını genişletmek ve hemoroitlere tedavi uygulamakta mümkün olmaktadır.
Bu işlem güvenli ve temiz bir ortamda uyutularak yapılmaktadır. Hasta hiçbir şekilde ağrı duymaz ve işlemi hissetmez. İşlem sonrası da günlük işlerine dönebilir.
Hiçbir şekilde şikayetiniz yoksa, yaşınız 50'nin üzerindeyse kalın bağırsak kanserinin erken tanısının önlenmesi için her 5 yılda bir Kolonoskopi yaptırmalısınız. Kolonoskopi ile poliplerin bulunup çıkartılmasıyla kalın bağırsak kanser girişimi tamamen önlenebilmektedir. Makattan kanaması olan hastalar mutlaka Kolonoskopi yaptırmalıdır. Hastalar genellikle basur, hemoroit ve çatlağım var diye düşünerek oyalanırlar. Dışkısında gizli kan pozitifliği saptanan hastalar, birinci derece akrabalarında anne baba veya kardeşlerde kolon kanseri ve polip öyküsü olan kişiler, büyük abdest değişikliği olanlar, kronik sebebi bilinmeyen ishali olanlar, şişkinlik gaz ve kabızlık sorunu olan hastaların mutlaka Kolonoskopi yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca nedeni açıklanmayan kilo kaybı olan, sebebi bulunmayan, tedavi ile geçmeyen karın ağrısı olan hastalar mutlaka Kolonoskopi yaptırmaları gerekir.
Kolonoskopinin yapılmasından 3-4 gün öncesinden selülozuz sebze ve meyvelerden uzak durulmalıdır. Bu 3-4 günlük diyetten sonra bir gün öncesinde içilen farklı türlerde bağırsak temizleme ilaçları vardır. Onları kullandıktan sonra işlem günü bağırsamız temiz olarak incelemeye geçilir?
Kolonoskopi canlı canlı yapılırsa acı veren bir işlemdir. Çünkü işlem sırasında hava verilir. Bağırsakta gerginliğe bağlı bir rahatsızlık oluşturabilir. Kalın bağırsağımız büklümlüdür. Bu büklümlerden geçerken özellikle bağırsaktaki gaza bağlı, gerilmeye bağlı ağrılar olabilir. Bu nedenle kolonoskopi işleminin uyutularak yapılması gerekir. İşlem bittikten sonra içerideki hava mümkün olduğunca alınır ve hasta da bu tür olayları duymaz ve rahatlık içerisinde kalkarak gider.
Bu işlem öncesi sıvı tüketiminin miktarı yapılacak olan temizleme yöntemine bağlıdır. Ama ne kadar çok sıvı tüketirsek daha iyidir. Özellikle kolonoskopi hazırlık döneminde sizlere 3-4 litre içerisinde eritilen ilaçlar verilmektedir. Bunların tüketilmesi yeterlidir.
Bu işlemin ardından kabızlık görülmez. Kolonoskopi sonrasında bağırsak boşaltılmış ve temizlenmiş olduğu için birkaç gün kendinizi kabız gibi hissedebilirsiniz. Ve bir süre sonra bu kendiliğinden düzelir.
Yaptığınız bu işlemin ardından doktorunuz sonuçları en kısa sürede sizinle paylaşacaktır. Olası sonuçları şöyledir;
Negatif: İncelenen kolonlarda herhangi bir olumsuzluk bulunmazsa Kolonoskopi negatif kabul edilir. Eğer kolon kanseri riski altında iseniz, yaş dışında başka bir risk faktörü bulunmazsa 10 yılın ardından tekrar bir test daha yaptırmanız istenir.
Pozitif: Dokuda herhangi bir polip veya doku bulunması durumunda doktorunuz Kolonoskopiyi pozitif olarak kabul eder. Ancak bu poliplerin çoğu kanser değildir. Bu dokuların kanser, kanser öncesi ya da kanser olmayan dokular olup olmadığını anlamak için ise polip örneklerini laboratuvara gönderir.