Kavun, en çok tükettiğimiz meyveler arasında yer alır. Kokusu ile bizleri büyüleyen bu meyve yaz aylarının vazgeçilmezidir. Marketlerde, manavlarda ve pazarda bulabileceğiniz kavunun ayrıca birçok faydaları da bulunuyor. Ülkemizde üretimi oldukça fazla olan kavun cilt ve saç sağlığından kanser hastalığı, tansiyon gibi birçok tedavide yer alır. Peki kavun neye iyi gelir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
Kabakgiller ailesinde yer alır. Anavatanı Asya kıtasıdır. İlkbaharda gelişmeye başlar ve dalları yerde sürünerek ufacık sarı çiçekler açar. Kavun, olgunlaşmadan da tüketilebilmektedir. Olgunlaşmamış haline ise kabak ismi verilir. Türkiye'de en fazla yetiştiği yerler Ankara, Diyarbakır, Balıkesir, Konya ve Manisa'dır.
Folik asit, potasyum, sodyum, magnezyum, demir ve bakır açısından zengindir,
Kalorisinin büyük bölümünü karbonhidrattan gelir,
Lif oranı düşüktür,
100 gram kavunda yaklaşık 28 kcal kalori bulunmaktadır,
İçerisinde bulundurduğu C vitamini bağışıklık sistemini arttırır,
Tansiyon düşmesinde etkili bir meyvedir,
Beyine giden oksijen tüketimini yükseltir,
Ritim bozukluğunu engeller,
Strese iyi gelir,
* Kavun diyabetik nefropati önler.
* A vitamini eksikliğini gidererek Akciğer sağlığını korur.
* Adet dönemini düzene sokar.
* İçerisinde bulunan lif sayesinde tok tutucu özelliği vardır. Bu da zayıflamayı kolaylaştırır.
* Kavun nikotin eksikliğini giderir ve sigarayı bırakmaya yardımcı olur.
* İçerisinde bulunan folat üreme kapasitesini arttırır.
* Bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
* Hazımsızlığı giderir.
* Ateş düşürür.
* Saç dökülmesini engeller, saçların daha gür ve sağlıklı uzamasını sağlar.
* Egzama sedef gibi cilt hastalıklarını tedavi eder.
* Kavun, diş ağrılarını giderir.
* İdrar söktürücü özelliği vardır.
* Cildin sağlıklı ve parlak bir görünüm elde etmesini sağlar.
* Günlük alınması gereken C vitaminin büyük bir kısmını karşılar.
KAVUNUN ZARARLARI NELERDİR?
* Şeker hastalarının kavun tüketmesi tavsiye edilmez.
* Kavun, mide asidini yükseltir bu sebeple ülser hastalarının tüketimi tavsiye edilmez.
* Kavunun etkili bir antioksidan olmasına rağmen ve özellikle kavun çekirdeklerinin sindirim sistemi iltihaplarına karşı etkili olduklarını söyleyen sağlık uzmanları olmasına rağmen, bir kısım sağlık uzmanları kavun ve kavun çekirdeklerinin sindirim sistemi iltihabı sorunu yaşayan kişilerde zararlı olduğunu savunmaktadırlar.