Kalp pilleri çok geniş yelpazede kullanılan cihazlardır bazen de ritim bozukluğunu engellemek için kullanılmaktadır. Kalp pilinin değişik fonksiyonlarıyla birlikte kalp hastalığı yüzünden ani ölüm riski olan hastaların bu riski önlenmektedir. Örnek olarak daha önce kalp krizi bir hasta, yolda yürürken ağır bir kalp ritim bozukluğuyla aniden hayatını kaybedebilir. Bunların dışında futbolcular da ani kalp ritim bozukluğu yüzünden hayatlarını kaybedebilirler. Daniel Jargue, David John Longhurst, Catalin Hildan, Marc- Vivien Foe, Miklos Feher gibi futbolcular sahada hayatını kaybeden sporcular arasında yer almaktadır. Kalp pilleri bu tarz ölümleri engellemek için kullanılmaktadır.
Kalp pili nasıl takılır?
Kalp pilleri anormal kalp ritimlerini düzenlemek için takılan cihazlardır. Kalp pili takılması genellikle lokal anesteziyle yapılır. Genel anestezi nadiren gerek görülmektedir. Kalp pili genellikle 1 ya da 2 adet özel kablolar ve batarya kısmından oluşmaktadır. Doktor, köprücük kemiğinin altına kısa bir kesi yapar ve buradan kalbe giden büyük toplardamarlara iğneyle girer. Daha sonra cihaz kablolarla birleştirilir, cihaz deri altına konularak deri kapatılır.
Kalp pili takıldıktan sonra neler yapılmalıdır?
Kalp pili takılan hastalar yanlış olarak bir takım şeyleri yapmaktan kaçınabilirler; örneğin televizyon seyretmek gibi, telefonla konuşmak gibi, ütü yapmak gibi ya da elektrikli bir ortamda bulunmak gibi... Bunların bir gerçekliği yoktur, bu piller takıldığında elektrikli aletlerden çok fazla etkilenmezler ancak bunların etkilenmesi yüksek gerilim hatlarında olabilir.