Üzüm sirkesi tarifimiz ile evinizde en doğal ve organik olarak sirkeyi kendiniz üretebilirsiniz. Her fırsatta organik beslenmenin faydalarından bahseden uzman doktorlar market raflarından hazır olarak satın aldığımız birçok besini tavsiye etmezler. Biz de üzüm sirkesi ihtiyacı olanlar ve organik olarak kendisi yapmak isteyenler için adım adım bu başlık altında derledik.
Malzemeler
2 kg beyaz üzüm
1 adet limon
Kaya tuzu
Ekşi elma
Saklama kabı cam kavanoz veya pet şişe
Elma suyu ve tarçın kabuğu (isteğe bağlı eklenebilir)
Elma suyu veya havuç suyu eklerseniz rengi daha güzel olur
Çok az karanfil
Yapılışı
Öncelikle üzümler beyaz ise kaynatmamız gerekir. Üzümü kaynatmadan da sirke elde edebilirsiniz. Üzümün suyundan sirke elde edilir. Sirkenin oluşması için kesinlikle az dahi olsa elma katılmalı.
İyi bir sirke yapmak istiyorsanız tabi ki üzümleri de taze kullanmalısınız. Hazırladığınız kabın içerisine üzümlerin hepsini ve çok az ekşi elmayı koyunuz. Bu kavanozun asla hava almamasını sağlayınız. Tıpkı elma sirkesinde olduğu gibi üzüm sirkesinde de en az 25 günlük bir süre beklememiz gerekiyor. Düzenli olarak tüketilen bu sirkeye kaya tuzu da eklenebilir.
Ayrıntılar
Kavanoza su ve bir adet limon kabuğu ekleyin
Pet şişe ya da cam kavanoz olabilir
21-25 gün boyunca kapalı şişe içerisinde durması gerekiyor.
Üzümler kesinlikle çürük olmamalıdır.
Beyaz ya da kırmızı üzüm kullanılır. Beyaz üzüm kullanılarak yapılan sirkenin rengi açık olur
Renk değiştikçe sirke hazır hale gelecektir.