Dr. Perihan Çobanoğlu Saf/Yeditepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Önlemlere hamilelikte başlayın
Bir annenin; gebeliğini öğrendiği ilk andan itibaren önlenemez bir güdüyle sarıp sarmaladığı, gözünden bile sakındığı bebeği için en büyük endişesi, kuşkusuz ona zarar gelmesidir ve annelik içgüdüsü bunun olmaması için her şeyi yapmaya hazırdır. Tüm bunları yaşamamak için bir annenin asla gözden kaçırmaması gereken konu ise doğduğu andan itibaren bebeğini ev kazalarından mümkün olduğunca sakınmak olacaktır. Bunu yaparken bilmesi gereken ilk şey de çocukların asla küçük yetişkinler olmadığı; farklı yetenekleri, algıları, becerileri ve düşünme tarzları olan ayrı birer canlı olduğudur. Bebekler ne yazık ki yetişkinler için dizayn edilmiş bir dünyaya gelirler. Ebeveynlere düşen görev ise bu tehlikeli dünyayı onların yaşayabileceği şekle getirmektir. Ev kazalarının yarısından fazlası, ebeveynleri çocuklarının yanındayken gerçekleşir. İşte ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler...
PRIZLERI KAPATIN
Daha bebeğinizi kucağınıza bile almadan önce evinizi ona göre dizayn etmek en akıllıca başlangıç olacaktır. İşe başlamanın en pratik ve eğlenceli yolu, dizlerinizin üzerine çöküp emekleyerek yaşam alanınızı bir bebeğin gözü ile incelemektir. İnanın yürürken gördüğünüzden çok farklı bir dünyanın sizi beklediğine şahit olacaksınız. Sonrasında daha bebeğiniz aranıza katılmadan güvenlik önlemlerini almaya başlamalısınız.
Öncelikle 'Buraya da yetişemez' demeden bulduğunuz tüm prizleri kapatın.
Tüm sivri köşeli eşyalarınıza köşelik uygulayın.
Bütün çekmecelerinizi kilitleyin. İçinde zararlı bir şey yok diye düşünmeyin. Onlarla öyle bir merdiven yapıyorlar ki, şaşar kalırsınız. Ama bu kadar gizem onların gelişimi için can sıkıcı olabilir, o yüzden en altta yer alan birkaç çekmece seçin ve içinin oynayabileceği plastik kaplar ya da kendi oyuncakları ile doldurun. Bu onun merak duygusunu yeterince besleyecektir.
HALI SEÇERKEN...
Halılar; gerek kayıp düşmelere sebep olmaları, gerek ne kadar temizlerseniz temizleyin toz tutmaları, gerekse küçücük nesneleri, tüyleri arasında saklayıp özellikle emekleyen bebekler için tehlikeli birer hazine olmaları nedeniyle çocukların dostu değillerdir. Eğer onlarsız olmaz diyenlerdenseniz mümkün olduğunca kısa tüylü, saçaksız ve altı kaydırmaz olanlarıyla değiştirmeniz uygun olacaktır.
TELEVIZYONUNUZU SABITLEYIN
Meslek hayatım boyunca karşılaştığım en ölümcül ev kazalarının başında televizyon altında kalmak yer almaktadır. Sık karşılaşılmasa da olduğu zaman ya ölümle sonuçlanmakta ya da ciddi hasarlar bırakmaktadır. Bu nedenle televizyonunuzu duvara sabitlemeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir.
PENCERE KENARINDAKİ EŞYALARI UZAKLAŞTIRIN
Diğer bir önlem ise pencereleri kilitlemek ve tüm eşyalarınızı pencere yanlarından uzaklaştırmak olacaktır.
Dolanıp boğulma tehlikesine karşı perdelerinizin bağlama ipleri ile vedalaşmak da gereklilikler arasındadır.
Eğer evinizin içerisinde merdiven bulunuyorsa, her iki ucuna da birer bariyer takılmalıdır.
İlaçları ortadan kaldırın
Tüm önlemleri aldınız; eviniz artık daha güvenli, bebeğiniz de büyüyor, daha bilinçli adımlar atıyor... Peki, rengarenk çekiciliği ile bir köşede bekleyen gizli zehirler ne olacak? İlaçları, kesinlikle yüksek ve kilitli dolaplarda ve de hangisinin içerisinde ne kadar olduğunu bilecek şekilde saklamalısınız.
Kardeşi dahi olsa bebeğinizi asla 10 yaşından küçük bir çocukla baş başa bırakmayın. Çünkü zarar verme öngörüleri o yaştan önce yeterince gelişmemiştir; eğleneceklerini düşünürken bebeğinize istemsiz de olsa zararı dokunabilir.
BANYODAKİ CANAVARLAR: İLAÇLARI ORTADAN KALDIRIN DETERJANLAR
Mutfaktaki ve banyodaki diğer en önemli canavarlar ise binlerce çeşit deterjandır. Kapakları mutlaka kilitli olmalı ve kesinlikle bununla yetinmeyip bir de en yükseğe, hatta görmeyeceği kapaklı bir dolaba koymalısınız. Bir damlaları bile geri dönülmez yemek borusu yanıkları için yeterli olabilir ne yazık ki. Tablet şeklinde olan bulaşık makinesi deterjanları birçoğumuzun aklına gelmese de en az bir çamaşır suyu kadar yakıcı niteliktedir.
Banyonuz da tuzaklarla dolu olabilir. İlk olarak zemini kaymaz bir yüzeyle kaplamalısınız, klozeti mutlaka kapalı tutmalı ve küvette ya da kovalarda kesinlikle su bırakmamalısınız. Çok küçük bir su birikintisi bile, klozette kalan su dahil; özellikle 18 ay altı çocukların boğulması için yeterli olacaktır. Ve sanılanın aksine boğulan çocuk çırpınmaz, ses çıkarmaz; sessizce boğuluverir! Bir de çevirmeye meraklı küçüklerin kendilerini banyoya kilitleyebildiklerini de göz ardı etmemek gerekir.