Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala orucun huzurunu ve bereketini yaşamaya günler kala Ramazan ayı içerisinde merak edilen soruların yanıtlarını da sizler için hazırladık. Ramazan ayı günahların affı için fırsat niteliğindedir, Ramazan empatidir, var olanın kıymetini bilmektir. Peki Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada diş fırçalamanın orucu bozduğuna dair net bir ibare bulununmasa da diş fırçalama konusunun iftar vaktinden sonrasına bırakılması tavsiye edilmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden duyurduğu açıklamada Diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusunun yanıtını şu şekilde verdi:
Başkanlığın internet sitesinden yapılan resmi açıklamada; Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.' ifadeleri kullanıldı.
Ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden meydana gelmez. En büyük sebebi; diş eti iltihabıdır. Ayrıca protezler de ağız kokusu yapabilir. Bronşlar ve mideyle ilgili kokular da meydana gelebilir. Bilhassa, daha önce yediğimiz gıdalar ve midenin boş olması, koku olasılığını artırır. Geniz eti akıntıları da koku yapabilir. Ağız bakımı özellikle sahurda yeterince iyi yapılmadığında koku daha da artabilir. Ağız spreyleri oruçluyken de rahatlıkla kullanılabilir, kokuyu gideren ağız gargaraları ise yutmamak kaydıyla gün içinde birkaç kez tekrarlanabilir. Ayrıca tükürük salgısını arttırıcı tedbirler bu kokuyu baskılar. Ramazandan önce de kişiler diş bakımı yaptırırsa böyle bir sorunla karşılaşmaz.
Ramazan ayı çürük oluşumunu tetikleyebilir. Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla bakteri çoğalması için uygun ortam olur. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri artar.