BAHARA SAĞLIKLA MERHABA DİYEBİLMEK İÇİN
Bahar döneminde bu zorlukların aşılması için yapılması gerekenlerin en başında, mevsimine uygun taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi gelmektedir. Pırasa, kereviz ve lahana gibi antioksidan yönünden zengin sebzeler tüketilebilir. Baharın kendine özgün meyve ve sebzelerini tüketmek, sağlıklı beslenmek de bu mevsimin tüm güzelliklerini doyasıya yaşamayı kolaylaştırmaktadır. Bu dönemde doğal besinlerle iyi bir vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Doğru bir beslenme programı benimsenmeli, besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bol su tüketimi de yine vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için çok önemlidir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT
D vitamini eksikliğine dikkat çeken Doğan şunları söyledi: "Soğuk algınlığı gibi kimi hastalıklara yakalanmamak için çok kalın giysiler yerine, gerektiğinde çıkarılabilen birkaç kıyafeti üst üste giyilmesi daha doğru olacaktır. D vitamini eksikliği yaşanmaması için güneş ışınlarından yeterince faydalanmak gerekir. Bunun için her gün 10-15 dakika güneşlenme sağlanabilir. Beslenme planında D vitamini açısından zengin besinlere yeterli ve dengeli bir şekilde yer verilmelidir. Bu dönemde düzenli ve kaliteli uyku da gün boyu zindelik için önemlidir.
SPOR DORMDA VE MUTLU KALMAYI SAĞLAR
Spor yapmanın formda ve mutlu kalmayı sağladığını belirten Dr. Mustafa Doğan, "Düzenli bir şekilde spor yapmak, sağlıklı bir beden için olmazsa olmazlardandır. Spor, bağışıklık sistemini destekler hücre faaliyetlerini düzenler ve kilo kontrolü sağlamaktadır.
Spor, fiziksel sağlık üzerinde etkili olduğu kadar sağlıklı bir psikoloji için de etkilidir. Çünkü hareket eden kişi endorfin hormonunun da etkisiyle kendini daha mutlu hissetmektedir. Sağlıklıyım diyebilmek için; fiziksel, ruhsal ve duygusal açıdan tam bir iyilik halinin sağlanması gerekir. Bunun için bu dönemde kişi ne kadar yoğun olursanız olsun kendine mutlaka zaman ayırmalıdır" şeklinde konuştu.
Kişinin kendisini zaman ayırması gerektiğine, kitap okumanın, arkadaşlarla buluşup vakit geçirmenin insanı iyi hissettireceğine vurgu yaptı. Doğan sözlerini şöyle tamamladı: "Yorgunlukla baş etmek için öncelikle enerjiyi doğru kullanmak gerekir. Çalışma ve dinlenme periyodları doğru ayarlanmalıdır. Kısa ve sık dinlenme aralıkları verilerek, yorgunluğun ortaya çıkması önlenebilir.