Göbek bölgesinin yağlanması; erkeklerde 30'lu yaşlardan sonra testosteronun ve fiziksel aktivitenin azalması, kadınlarda ise 40'lı yaşlardan sonra menopoz ile östrojenin azalması ve yine fiziksel aktivite azlığı nedeniyle artış gösterir.
HAMUR İŞİ YOK!
Özellikle glisemik indeksi yüksek ve yağlı besinler vücutta yağ olarak depolanır ve göbek bölgesindeki yağlanmayı artırır. Ayrıca hamur işleri, trans yağlar, ambalajlı gıdalar, gazlı ve alkollü içecekler, basit şeker içeriği yüksek gıdalar göbek bölgesindeki yağlanmayı artırır. Bazı makalelerde, rafine şeker ve fruktozun göbek bölgesinde depolandığı belirtilmiştir.
Göbek bölgesinde yağlanmayı artıran gıdalar olduğu gibi, yağ yakımına yardımcı gıdalar da mevcuttur. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile birlikte bu gıdaların alımına özen gösterilirse, göbek yağlarından kurtulma süreci başarıya ulaşır.
Göbek bölgesinde zayıflama sağlamak için diyetten eklenti şeker, ambalajlı ürünler, boş kalori alımına neden olan gazlı içecekler çıkarılmalıdır. Ayrıca posa ve lif içeriği zengin meyve ve sebzelerin tüketiminin artırılması da büyük önem taşır.
KAHVALTI YUMURTASIZ OLMAZ
Göbek bölgesinde yağ yakımına yardımcı besinler şunlardır:
Yoğurt: İçeriğindeki protein ve kalsiyum sayesinde hem uzun süre tok tutar, hem de sağlıklıdır. Ayrıca yoğurdun yağsız olarak tercih edilmesi kalori değerinin azalmasını sağlar. Yoğurdun göbek bölgesinden yağ yakımını artırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Yumurta: Sabah kahvaltısında yumurta tercih edilmesinin büyük önemi vardır. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli proteini içerir ve uzun süre tok tutar. Bu sayede kişinin gün içerisinde gereksiz kalori alımına engel olur ve kan şekerinin daha uzun süre sabit kalmasını sağlar.
Yeşil çay: Özellikle düzenli egzersiz ile birlikte yeşil çayın kilo kaybında yardımcı olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yeşil çayın içeriğinde bulunan kateşinler, kalori kaybını ve bel çevresindeki yağ yakımını artırır.
Kinoa: Son yıllarda sık tercih edilen bir besindir. Lif açısından zengindir, bu sebeple dışkılamaya yardımcı olur. Bitkisel protein içeriği yüksektir. Kinoa; demir, selenyum, çinko ve antioksidan olan E vitamini yönünden de zengindir. Bu sayede göbek bölgesinde oluşan şişkinlikleriniz, yeterli lif alımına bağlı son bulacaktır.
Biber: Yüksek miktarda C vitamini içerir. Yağ yakımına yardımcı olan iyi bir antioksidan kaynağıdır. Demir içeren besinlerle birlikte tüketildiğinde demirin emilimini artırır.
YOĞURT KÜRÜ İLE İNCELİN
Haftada iki-üç kere uygulanabilen yoğurt kürünün yatmadan iki-üç saat önce tüketilmesi önerilir. Yoğurt, yağ yakıcı ve tok tutucu özelliktedir. Pul biber de metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını artırır. Limon suyu, C vitamini içeriği ile antioksidan özellik göstermektedir. Yoğurt kürü şu şekilde hazırlanabilir:
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı pul biber
Yarım limon suyu Tüm malzemeler yoğurda ilave edilip karıştırılıp tüketilebilir.
Örnek diyet listesi
KAHVALTI :
2 yemek kaşığı lor peyniri
1 adet haşlanmış yumurta
Söğüş mevsim sebze
1 ince dilim tam tahıllı ekmek
ARA ÖĞÜN:
5-6 adet çiğ badem
1 fincan şekersiz-çubuk tarçınlı bitki çayı
ÖĞLE YEMEĞİ:
90 gram kadar fırında ızgara, haşlama et, tavuk, balık ya da köfte
Bol salata (bol elma, nar, sirke, limon ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek tüketilebilir)
4 yemek kaşığı light yoğurt
1 ince dilim tam tahıllı ekmek
ARA ÖĞÜN:
1 adet yeşil elma
1 su bardağı yarım yağlı süt /1 su bardağı light kefir
AKŞAM YEMEĞİ:
1 orta boy kepçe çorba/1 ince dilim tam tahıllı ekmek
8 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
Bol yeşillikli mevsim salata
4 yemek kaşığı light yoğurt
ARA ÖĞÜN (UYUMA DAN 2 SAAT ÖNCE )
Yoğurt kürü
OFİSTE BÜTÜN GÜN OTURUP BİR DE YEMEĞİ FAZLA KAÇIRMAYIN!
1- Öncelikle yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin, bunu bir yaşam tarzı haline getirin.
2- Yaz kapıda, fast-food ve aburculara artık son vermenin zamanı geldi.
3- Asla öğün atlamayın, ara öğünlere önem verin.
4- Güne kahvaltı ile başlayın.
5- Öğle yemeklerinde anne tarzına geri dönün.
6- Ofiste sipariş vermek zorundaysanız, ton balıklı salata, ızgara köfte salata, kepekli tost, ayran tarzında menüleri tercih edin.
7- Öğünleri planlarken karbonhidrat içeriğine, çeşidine ve miktarına özen gösterin.
8- Kurufasulye ya da etin yanında ikram edilen turşuya ofis ortamında 'Hayır' deyin.
9- Her 15 dakikada bir omuz, kol ve bacaklarınızı hareket ettirin.
10- Bol bol su için.
11- Fazla şeker tüketmek glikoz alımını artırdığından, göbekteki yağlanmayı da artırmaktadır. Şekere dikkat edin.
ASANSÖR KULLANMAYIN
12- Adaçayı ve karanfil çayı sizi sakinleştirerek gününüzün rahat geçmesini sağlar. Stresi azalttığı için rezene ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için adaçayı, ıhlamur tercih edebileceğiniz iyi bir bitki çayı örneğidir.
13- Şirket içerisinde asansör kullanmayın. Hareket halinde olmak, günlük enerji harcamanızı artırır.
14- Çekmecenize kuru kayısı, incir, grisini, kepekli bisküvi, ceviz, fındık tarzı bozulmayan ve koku yapmayan gıdalar koyun.
15- Avuç avuç tüketmeyin! Avuç avuç tüketilen cevizler, maalesef bir süre sonra kontrolsüz kilo artışına yol açabilir.
16- Akşam çaylarınızın formunu değiştirin. Özellikle beş çaylarının yanında bisküvi, kek, kurabiye ya da kraker değil; yabanmersini ya da kuru kayısı olmalıdır.