Balın kalitesinin arının uğradığı bitkilere göre değişiyor. Balda, B1, B2, B3, B4, B5, B6 ve C vitaminleri vardır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, sodyum klorür ve magnezyum gibi mineraller içerir. Bunun yanı sıra bakır, iyot, demir, çinko balda bol miktarda bulunur. Bu kadar zengin bir ürünün kana doğrudan karışma miktarı ise yüzde 70. Balın, vücut üzerinde çok ciddi olumlu etkisi vardır. Ama en önemlisi vücudun erken yıpranmasını engelliyor. Mide, kalp, sinir, tansiyon, akciğer, olmak üzere pek çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir.
Faydaları bilimsel olarak da kanıtlanan baldan tam ve etkili sonuç almanın ise ışıl işlem görmemiş, gerçek ham bal seçimi ile mümkün oluyor. Güne bir ya da iki tatlı kaşığı ham bal tüketerek başlanması gerekiyor. Ham bal yedikten sonra bir bardak su tüketilmesi tavsiye ediliyor.
BAHAR ALERJİSİ OLANLAR İÇİN BİREBİR!
Güne ham bal ile başlamak bir yaşam biçimi haline getirilmelidir. Bu alışkanlık bahar döneminde bireylerin yaşayacağı her türlü halsizlik, uyku hali ve yorgunluk gibi sorunların önüne geçiyor. Özellikle bahar alerjisi ve bahar yorgunluğu olanların mutlaka güne bir kaşık balla başlaması gerekiyor.
BAL HANGİ İÇECEKLER İLE TÜKETİLİR?
Antioksidan özelliği taşıyan balın siyah çay ve bitki çaylarında kullanımı faydalarını arttırıyor. Öksürük içinse; bir bardak suya, bir tatlı kaşığı gerçek bal, limon ve zencefili eklemek öksürüğe iyi gelir, yağ yakmaya yardımcı olur. Ferahlamak için; bir bardak suya nane ve bir tatlı kaşığı gerçek balı ilave etmek ferahlatıcı olarak tüketilebilir.