SAĞLIKLI YAĞLAR
Şekeri bırakmakta en büyük yardımcılarınızdan biri sağlıklı yağlar olacaktır. Nelerde mi bulunur? Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kabuklu yemişler, zeytin, avokado, zeytinyağı, gerçek tereyağı, günde en fazla 20 g olmak kaydıyla Hindistan cevizi yağı, yağlı deniz balıkları… Bir araştırmaya göre, diyabet riski taşıyan kişiler sebze-meyve-protein-tam tahıl ağırlıklı beslenme düzenlerine sağlıklı yağlar eklediklerinde diyabet hastası olma oranları %60 azalmış. Eğer şekeri bırakır ve şekerden çok da farkı olmayan basit karbonhidratlar yerine tam tahıllara yönelirseniz, sağlıklı olduğu kadar lezzetli yağları gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
PROTEİN
Protein tüketiminizi arttırmak tatlı ihtiyacı ile baş etmenin en iyi yollarından biri. Proteinli besinler hem uzun süre tok tutar hem de kan şekerinizi dengeler. Bir araştırmada 5 hafta boyunca protein, karbonhidrat, yağ oranı 30:40:30 şeklinde beslenen diyabet hastalarının, 15:55:30 şeklinde beslenenlere göre açlık kan şekerlerinin %40 düştüğü görülmüş. Proteini yüksek bir öğün yediğinizde şeker emilimi yavaşlar ve insülin seviyesindeki hızlı iniş-çıkışlar azalır. Bu da tatlı krizini önler.
PROBİYOTİK BESİNLER
İyi bakteriler açısından zengin kefir, yoğurt, turşu gibi besinler bağırsaklardaki kötü bakterilerle savaşmak için çok önemlidir. Bu kötü bakteriler bağışıklığı zayıflatmanın yanı sıra cilt problemlerine, mantar rahatsızlıklarına ve kilo problemlerine yol açarlar. Yeterince probiyotik gıda almazsanız, kötü bakterilerin iyi bakterilere oranı artar ve dayanılmaz bir tatlı yeme ihtiyacı oluştururlar.
LİFLİ BESİNLER
Lif oranı yüksek besinler sindirimi yavaşlatır ve kan şekerini düzenler. Hele bir de proteinle birleştirirseniz uzun süre tok kalırsınız, atıştırma ihtiyacı hissetmezsiniz. Doğal olarak lif oranı yüksek besinler keten tohumu, fındık fıstık gibi kabuklu yemişler, keten tohumu, chia tohumu, frambuaz, çilek gibi meyveler, enginar, bezelye, havuç gibi sebzeler ve baklagillerdir. Günlük lif ihtiyacı yetişkin kadınların 25 g, erkeklerin 35-40 g civarındadır.
BAHARATLAR
Tatlı ihtiyacı ile başa çıkmanıza yardımcı olacak baharatların başında zencefil, zerdeçal ve tarçın geliyor.