DOWN SENDROMU NEDİR?
Down sendromu, 21 nolu kromozomun bir bölümü ya da tamamının fazla olmasından kaynaklanan genetik bir hastalıktır. Down sendromlu çocuklarda hafif veya ciddi zeka geriliği, öğrenme güçlüğü ve fiziksel gelişimde gerilik olmaktadır. Çekik göz, kol ve bacaklarda kısalık ve konuşma problemi başlıca fiziksel özellikleridir. Ayrıca kalp anomalileri, reflü, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve tiroit hastalıkları için yüksek risklidirler. Toplumda 800-1000 doğumda bir gözükmektedir.
DOWN SENDROMUNU ANLAMAK İÇİN; İKİLİ TEST
Hamileliğin ilk haftalarında yapılan bu testle down sendromunu anlamak için ense kalınlığı ölçülüyor. Gebeliğin 10-14. haftaları arasında doktorunuz ultrasonografi ile bebeğinizin yaşını, kalp atımlarını ve burun kemiğini ölçecektir. Bu sırada her bebekte o haftalar arasında normalde bulunan ensedeki ödemin kalınlığını da (NT) ölçer. Bebeğin yaşı, NT ölçümü ve kan testleri ile risk tahmini yapılır. İkili test ile ense kalınlığının ölçülmesi sonucu eğer bebeğin down sendromu riski varsa düşük tehlikesi yaşanabilir. Düşük tehlikesi yaşamamak için gerekli önlemler alınır ve down sendromu ihtimalinin değerlendirilmesi için beklemeye geçilir.
DOWN SENDROMUNU ANLAMAK İÇİN; ÜÇLÜ TEST
Hamileliğin 15. Ve 20. Haftalarında yaptırılması gereken üçlü test ile down sendromu kolay bir şekilde anlaşılıyor. Herhangi bir nedenle hamileliğin ilk haftalarında down sendromu testi yaptıramayanlar için üçlü test yaptırılmaktadır.
DÖRTLÜ TEST
Yine ikili testi kaçırmış olanlar için yaptırılır. Dörtlü testle bebeğin down sendromu olup olmadığı %75 oranda saptanır.
BEŞLİ TEST
Gebelikte down sendromunu anlamak için yapılan beşli testle, %95 ihtimalle bebeğin down sendromu olup olmadığına karar verilir.
EĞER BEBEĞİNİZ DOWN SENDROMLUYSA…
Bebeğinizin down sendromlu olduğu kesin olarak tespit edildiğinde yapılacak en güzel şey; korkuya kapılmadan çekik gözlü meleğinizi karşılamak için hazırlık yapmanız olacaktır.