BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR!
Kişniş bitkisel besinler ve vitaminler ile doludur. Bu besinler ve minareller bağışıklık sistemini güçlendirmek için harika bir etkendir. Sahip olduğu antibakteriyel ve antifungal özellikler nedeniyle de vücudu enfeksiyonlaraa karşı korur. Aynı zamanda yakalanan hastalıkları çabuk yenebilmek için destek olur.
GÖZ SAĞLIĞINA DESTEKÇİ!
Kişniş antioksidan bakımından oldukça zengindir. A vitamini göz sağlığı açısından çok faydalı bir vitamindir. Kişniş bünyesinden bolca A vitamini barındırır. Yani kişniş, görme bozuklukları ve maküler dejenerasyon gibi göz sorunlarının önüne geçiyor. Uzun çalışma saatleri, bilgisayara uzun süre bakma gibi sorunlar gözlerde yorgunluğa sebep olur. Bu gibi durumlarda vitamin ve mineraller açısından zengin olan kişniş göz sağlığımızı korur, yorgunluğunu alır. Her gün düzenli olarak yemeklere eklenen kişniş göz sağlığına iyi bir destek verir.
AĞIZ SAĞLIĞINI KORUYOR!
Kişnişin sahip olduğu citronelol isimli bileşeni antiseptik olarak hizmet verir. Ayrıca kişniş, ağızda oluşan ülser ve yaraların durumunun kötüleşmesini engellemeye yardımcı antimikrobiyal etkiler göstermektedir. Antimikrobiyaller ülserin iyileşme sürecini hızlandırmaya ve aynı zamanda kötü kokuyu önleyerek nefes tazelemeye yardımcı olurlar. Ana ürünlerde sıkça kullanılmasa da, kişniş genelde doğal diş macunlarında antiseptik bir bileşen olarak kullanılır.
Ağız yaralarında kullanılacaksa;
• Ağız kokusunu gidermek için kişniş yapraklarını doğrudan çiğneyebilirsiniz.
• Kişniş yapraklarını bir cezvede su ile kaynatın ve oluşan kişniş suyunun ılınmasını bekleyin. Bu su ile günde 3-4 kez gargara yapın.
• Bir çay kaşığı kişniş tohumu alın ve bir bardak su ile kaynatın. Ardından süzün ve ılınmasını bekleyin. Bu suyu ağzınıza alın ve çalkalayıp tükürün. Günde 3 – 4 kez bu işlemi mutlaka tekrarlayın.
KEMİK SAĞLIĞINI KORUYOR!
Kemik sağlığı açısından kalsiyum çok önemli bir kaynaktır. Zengin bir kalsiyum kaynağı olan kişniş, kemiklerinin bütünlüğünü korumak isteyenler için en doğru seçeneklerden biridir. Kişnişte bulunan kalsiyum ve diğer önemli mineraller kemik erimesinin önüne geçer. Yemeklerinize az miktarda kişniş ilave etmek, kemiklerin sağlıklı ve güçlü kalmasına yıllar boyunca yardımcı olur. Kalsiyum, kişnişin orta yapraklarında özellikle bulunur. Bu nedenle bitkinin bu kısmını hedeflemelisiniz.
STRESİ AZALTIYOR!
Birçok kişi endişe, stres gibi durumlardan şikayetçidir. Bu durumlar da panik atak ve anksiyete gibi durumları da tetikleyebilir. İşte bu durumlarda kişniş, sinirleri sakinleştirmekte ve stres semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. B vitamini açısından da zengin olan kişniş zihin sağlığı için iyi bir besindir. Ayrıca uykusuzluk sorunlarının da önüne geçiyor.
CİLT İLTİHAPLANMALARINI ENGELLİYOR!
Kişniş içerisinde 11 uçucu yağ asidi barındırır. Sinel ve linoleik bileşenler deri iltihabı nedeniyle oluşan cilt problemlerinin iyileşmesini destekleyen iki bileşendir. Bu iki bileşen ciltte meydana gelen şiş gibi durumları hafiflemesine yardımcı olur. Kişnişteki diğer bazı bileşenler vücuttaki fazla suyun idrar yoluyla atılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, böbrek fonksiyonları ya da anemi nedeniyle oluşan şişliği indirmek için etkilidir.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR!
Kişnişin sahip olduğu linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve C vitamini gibi maddeler kandaki kolesterol seviyelerinin azalmasında oldukça etki gösterir. Kalp krizi ve felçlere neden olabilecek ciddi rahatsızlıkların oluşma riskini en aza indirir. Kötü kolesterol birikimi düzeyini engellemeye yardımcıdır. Aynı zamanda hastalıklara karşı savunma kalkanı oluşturan sağlıklı kolesterol düzeylerini yükseltmek için de etkilidir.