KEHRİBAR NEDEN GÜVENLİDİR ?
Hem yetişkinlerin hem de çocukların kullandığı pek çok mücevher/takı/aksesuar hammaddesi içerisinde kurşun ve kadmiyum gibi kimyasallar vardır ve bu kimyasallar en büyük duyu organımız deri sayesinde kan dolaşımımıza hızlıca geçer bu durum bebeklerin derilerinin biz yetişkinlere oranla derilerinin yedi kat daha ince olduğu düşünülünce, henüz gelişmekte olan bedenleri için tehlikeli olabilir.Kehribar; bir taş değildir. Kozalaklı ağaçların doğal reçinesinin fosilleşmiş halidir. Kehribar, içerdiği suksinik asit/amber asiti içerdiği %100 doğal antibiyotik sebebiyle 2.yy dan beri 'şifa' amaçlı kullanılmakta olup, Türk Bilim Adamı İbn-i Sina tarafından pek çok hastalığa çare olarak kullanıldığı bu özelliğinden dolayı özellikle 'bağışıklığı güçlendirme' amaçlı yeni doğan bebekler için, kimi anneler tarafından tercih edildiği belirtilmektedir.
Bileklik, halhal ya da kolye olarak kullanılan 'kehribar' takıldığında; vücut ısısı ile içerdiği şifalı yağları (suksinik asit/amber asiti) deri yoluyla emilip kan dolaşımına geçişini sağlar.Kehribar pek çok amaçla kullanıldığı bilinmektedir. En önemli özellikleri ağrı gidermesi ve bağışıklığı güçlendirmesi olduğu, bu sebeple 'kehribar bebek diş kolyesinin' bebeklerin diş çıkarma evrelerinde ve günlük yaşamında Avrupa'da ve Uzak Doğu ülkelerinde bebekler için tercih edildiği görülmektedir.
KEHRİBAR KOLYELER BEBEKLERE NASIL ETKİ EDER?
Bebeklerin diş çıkartırken yani salya akıtma (4 -5 ay civarı) döneminde kullanılmaya başlaması önerilmektedir. Çünkü bebek salya akıtmaya başladığı dönemde bebeğinizin hastalanmaması için göğüs bölgesini sürekli kuru tutmak gerekir.Diş çıkarma döneminde bağışıklık da kısmen düştüğü için; kehribarın bağışıklığı güçlendirme özelliği de devreye girdiği ve böylece olası enfeksiyonlara karşı bebeğinizi koruduğu düşünülmektedir.Kehribarın en önemli özelliği 'ağrıları' yok etmesi olduğu söylenir. Diş, çıkmak için bebeğinizin diş etine baskı yapmaktadır ve bu da ağrıya sebep olmaktadır.
Kehribarın oluşan diş ağrısını ve aynı zamanda kulak ağrısını hafifletmesi bilinen bazı fayları arasındadır.Ebeveynlerin ve bebeklerinin değişim yaşadığı 6. ayın katı gıdalara geçiş dönemi olduğunu göz önünde bulundurulursa, 'diş kaynaklı gıda reddi' sorununu yaşamamak için annelerin tercih sebebi olabilmektedir. Gıdasını almaya devam eden bebeğin bünyesi zayıf düşmemiş olur, ve yine ağrısı olmayan ve günlük beslenmesine düzenli devam eden bir bebeğin uyku sorunlarınında azalacağı öngörülmektedir. Bunlara bağlı geceleri 'ağrı' veya 'açlık' sebepli gece uyanmalarında azalma görülebilir.Ayrıca kehribar statik elektriği de topladığı için çocuğumuzu negatif enerji akışından da korur.'Kehribar Bebek Diş Kolyesi' olarak anılmasının sebebi ise her bir boncuk arasının 'düğümlü' olması ve olası kopma ihtimaline karşı ebeveynlerin etrafta düşen tek boncuğu bulmasıyla bebeğin boncuğu ağzına alması/yutması ve olası 'boğulma' tehlikesininde önüne geçilmektedir.
HAMİLE İKEN KULLANIMI
Esas özelliği olan ağrı giderme amaçlı kullanabilir olup, Kolye olarak; Troid bezi ve boğaz enfeksiyonlarını yok ettiği öngörülmekte ve guatrın oluşmasını önlediği bilinen etkileri arasında yer almaktadır. Solunum yolu hastalıkları tedavisi, migren, hamilelik döneminde oluşan diş ağrıları şifa verdiği durumlar arasında bilinenlerdir. Bileklik olarak; Aşırı gerginlik, stres (Bunun için kolyeyi sol bileğinize çift dolayarak bileklik olarak takmanız tavsiye edilmektedir.)
LOHUSA İKEN KULLANIMI
Sol el veya bilekte bulunduğunda vücutta elektrik yığılmasına engel olduğu bu sayede lohusa depresyonunu hafiflettiği ve melankolik ruh halini önlediği söylenmektedir.Bedeni sağlıklı tutar, kişiye canlılık ve hayattan hoşnutluk hissi verdiği, sindirim sisteminin özellikle bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığı ve sezeryan sonrası için önem taşıdığı belirtilmektedir.Ruhsal sağlığı korur, ortamdaki olumsuz havayı emerek yok ettiği, negatif enerjiyi pozitif enerjiye çevirdiği ve rahatlama hissi veridiği, psikolojik takıntılara karşı iyi geldiği, yaşamın güzel yanlarını fark ettirdiği ve böylece içinizin neşeyle dolmasını sağladığı. yaşamın bir yük olduğunu düşündüğünüz ve sorumluluklar altında ezildiğinizi hissettiğiniz anlarda şifa yüklü enerjisiyle sizi canlandırdığı gibi sayılan birden fazla faydası bilimsel olarak kanıtlanmayan sadece öngörülen faydalarıdır.
YENİ DOĞAN BEBEKLERDE KULLANIMI
11-12 cm halhal/bileklik veya 32 cm kolye olarak, gaz sorunu ve kolik problemini hafifletitiği, anne sütü alımıyla ilgili sorun yaşanıyorsa bağışıklığı güçlendirici etkisi olduğundan destek amaçlı kullanılabileceği belirtilmektedir.
0-2 YAŞ ARASI KULLANIMI
Diş çıkartırken dişle ilgili ishal, ağrı, mızıldanma, kulank çekirtirme vs. tüm sıkıntılarının gitmesi için kullanılabileceği belirtilmektedir.
2-8 YAŞ ARASI KULLANIMI
13-14 cm bileklik veya 36 cm kolye olarak; çocuklarımızın bebeklikten çıkıp 'çocuk' olarak adlandırmaya başlandığı dönemlerdir. Bu yaş aralığı bebeklikten sonraki en hızlı büyüme evrelerinden biridir. Özellikle kol ve bacaklarda görülen 'büyüme ağrıları' nı hafifletmek için bileklik olarak ve bağışıklığı güçlendirmek için, alerjik astım tedavisinde kullanılabileceği belirtilmektedir.
4 YAŞ VE CİVARI KULLANIMI
Birçok çocuk için anaokuluna başladığı çağdır. Evden çıkıp daha kalabalık ortama giren çocuğumuz hastalıklara da daha açıktır. Bağışıklığı güçlendirmek amaçlı 36 cm kolye olarak kullanımı tavsiye edilir.
Alerjik bünyeye sahipse; Alerji genelde genetik kökenli ve doğuştan itibaren görülebilen bir sorundur. Doktorunuzun önerdiği tıbbı tedaviye ek olarak, alerji kökenli semptomların hafifletilmesi amaçlı kolye olarak kullanılır. Yada doktorunuz alerjen yapıya sahip olan bebeğiniz için bu tür bir kolyeyi önermeyebilir doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda hareket etmeniz en doğru olanıdır.
KOLYE TAKILDIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Etkisini 24 ila 48 saat arasında göstermektedir.
Bebeklere gözetim altında iken takılmalıdır. Ebeveyn gözetiminin bulunmadığı ortamlarda çıkartılmalıdır.
Sürekli takıldığı ve tene değdiği zaman etkisini gösterdiği görülmüştür.
Genellikle yan etkisi görülmemektedir.