Astım hastalığı toplumda % 10 ile % 15 arasında görülmektedir, gebelerde ise % 4 ile % 7 arasında gözlemlenmektedir. Astım hastalığı gebelerde en sık rastlanan solunum problemlerindendir. Gebeliğin 24. haftası civarında astım atakları sık görülür. Gebeliğin sonuna doğru astımda düzelme eğilimi olur ancak astımın gebeliğin son dönemlerinde ağır ve kontrolsüz seyir göstermesi daha kötü sonuçları doğurabilir bu nedenle astım hastası olan gebeler astımlarını başından itibaren kontrol altına almak durumundadırlar.
Astım tam şifa bulunan bir hastalık değildir ancak kontrol edilebilen bir hastalıktır. Bunun için her astımlı gibi astımlı gebeler de eğitilmeli, gebelik süresince nelerle karşılaşabileceklerini bilmeli ve korunmaları özellikle astımı tetikleyen alerjik uyarıcılardan uzak kalmalıdırlar. Aynı zamanda astımlı hastalar düzenli beslenme, yeterli dinlenme ve uykularıyla bağışıklık sistemlerini de güçlendirmelidirler. Eğer bu hastalar astımlarını kontröl altına almazlarsa kriz durumlarında çocuklarda oksijen yetersizliğine fetal hipoksiye neden olabilirler.
Astım belirtileri nedir? sorusu milyonlarca bireyin cevabını aradığı konular arasında yer almaktadır. Astımın birçok nedeni vardır. Kesinlikle en sık sebepleri alerjik sebeplerdir. Alerjik bünyelerde bronşların düz kaslarında kasılmalar olur ve bu nedenle hastalarda nefes darlığı hissi olur. Ataklar halinde seyreder, ataklarla gelen bir hastalıktır. Belirti ve şikayet olarak astım hastaları en çok nefes darlığından şikayet eder. Bazı hastalarda nefes darlığı olmadan öksürük şikayetleri de olabilir. Özellikle geceleri hastalar öksürük ve nefes darlığıyla uyanmak şikayetiyle doktorları ziyaret ederler.
Astımın tanısı için solunum fonksiyon testi kullanılır. Solunum fonksiyon testinde hava yolu darlığı görüldüğü anda bronş açışı ilaç verilir 15 dakika sonra ise yeniden solunum fonksiyon testi yapılır. Yapılan değerlendirmede eğer aradaki fark belirli bir yüzdenin üzerindeyse o zaman hastaya astım teşhisi koymak mümkün olabilir. Bazen hastalar astım krizi şeklinde hastanelerin acil servislerine geldikleri için herhangi bir belirti aranmadan tedaviye alınırlar.
Astım krizi durumunda yapılması gerekenler!
Astım krizi sırasında öncelikle yapılması gereken şey, hızlı biçimde bronkodilatör ilaç solumaktır. Sonrasında uzman doktorların önerdiği ilaç tedavisine geçilir yapılmaması gereken şeylerden biri de telaşa kapılmak ve hafızayı kirletmektir. Hasta ve çevresi astım krizi sırasında mutlak sakin kalmalıdır.