Amniyosentez ile alınan bilgiler özellikle genetik hastalıklar; kromozomal genetik hastalıklar, gen düzeyinde genetik hastalıklar, bazı enfeksiyon hastalıklarının tanısının konulmasında oldukça değerlidir.
Amniyosentez neden yapılır? özellikle anne ve baba adayları bu sorunun yanıtını oldukça sık araştırırlar. Amniyosentez çok yaygın olarak önerilen bir işlemdir, örneğin down sendromu tarama testleri yapılma kararından sonra herhangi bir risk çıkarsa amniyosentez testi yapılır. Bebeği takip ederken bebekle ilgili yapısal sorunlara rastlanırsa, gelişme sorunu gözlemleniyorsa veya tanısı tahmin edilemeyen hastalıkları anlamak için amniyosentez işlemi uygulanır.
Amniyosentez riskleri nelerdir? Amniyosentez zararlı mıdır?
Anne adayları, anneler ve toplumun genelinde amniyosenteze karşı bir korku vardır. Bununla beraber anneler ve anne adayları Amniyosentez riskli midir? Amniyosentez zararlı mıdır? gibi soruları arama motoru Google'da araştırırlar. Amniyosentez önerildiğinde anne ve aile hemen telaşlanarak, bebekle ilgili önemli bir risk aldıklarını düşünürler. Doktorlar tarafından herhangi bir problem riski düşüncesi, aileyi haliyle gerer ve üzer ama çoğu kez amniyosentez, toplumda yaygın olarak bilindiğinin aksine elde edilen tecrübe ve varılan yer gereği artık yüksek kaygı duyulacak bir işlem değildir. 60 yıl kadar geçmişi olan bu işlemin son 15 - 20 yıldır deneyimli ellerde, bu konularla ilgilenen uzmanlar tarafından yapıldığında ailenin şüphe duyacağı bir düşük riski taşımamaktadır, düşük riskinin normal standartlarda olduğu kadar olduğu, işlemin kısa ve ağrısız olduğu rahatlıkla söylenebilmektedir.