CİNSİYET GELİŞİM BOZUKLUKLARINDA (KUŞKULU GENİTALYA) CERRAHİ YAKLAŞIM
Kuşkulu Genitalya Nedir?
Yeni doğan bebeklerde görülen, bazen kuşkulu genitalya veya çift cinsiyet bozukluğu olarak da adlandırılan cinsiyet gelişim bozuklukları; doğum sonrası genital organların görünümünden cinsiyet ayrımı yapılamaması olarak tanımlanabilir. Cinsiyet gelişimi hastalıklarında tanının konulması ancak uzman bir kadroyla mümkündür. Bu kadronun içerisinde pediyatrik endokrinolog, çocuk cerrahı ya da ürolog, psikiyatrist ve genetik uzmanı bulunur. Fiziki incelemeyle başlayan tanı laboratuvar ortamında devam eder. Bu esnada iç ve dış genital organlar incelenir. Yapılan hormonal incelemeler ve ayrıntılı tetkikler sonucu, oluşturulan kurul cinsiyete karar verir. Hekimler her türlü ayrıntıyı değerlendirerek, aileyi de sürecin bir parçası haline getirirler.
Bebeklerde kuşkulu genitalya gözlenmesinin ardında çeşitli nedenler yatabilir. Annenin gebeliğin ilk trimesterinde aldığı hormon ilaçları, akraba evliliği, androjen duyarsızlığı sendromu bu nedenler arasındadır. Özellikle akraba evliliğinin yoğun olduğu toplumlarda çift cinsiyet bozukluğunun görülme oranının daha fazla olduğu bilinen bir gerçektir.
TANININ ERKEN YAŞLARDA TAMAMLANMASI VE DOĞRU CERRAHİ PLANLAMA ÖNEMLİ!
Yeni doğan bebeklerde rahatsızlığın erken dönemde fark edilmesi, tedavinin daha başarılı olmasını sağlar. Bazen bebeklerde gözden kaçırılabilen bu durum, daha geç yaşlarda, hatta ergenlikte ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda yapılan tedavilerde, hastanın toplumsal rolü çoktan belirlendiği için daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Burada da yine uzman bir kadro, cinsiyet belirleme işlemini yapar. Cinsiyet belirlemede bu yaşlarda edinilen toplumsal kimlik de göz önünde tutulur. Çift cinsiyet bozukluğunda tedavinin asıl amacı cinsel kimlik ve cinsiyet arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Cerrahi tedavi ile, cinse özgü doğru ve kabul edilebilir anatomik ve fonksiyonel görüntü oluşturulmalıdır. Genital ve üriner sistemlerin inşa edilip, daha sonraki yıllarda cinsellik ve üreme fonksiyonlarının kazanımı ise bir diğer amaçtır. Bu süreçte çocuk ve ailenin psikolojisinin en az düzeyde etkilenmesi önemlidir. Tedavi, hormon, cerrahi, psikolojik yöntemleri içeren bir bütünden oluşur.
Çift cinsiyet bozukluğunun zamanında doğru tanı ve tedavisi tedavisi hastanın gelecekteki yaşamı için önemlidir. Erken yaşlarda konulan doğru tanı ve doğru ameliyat planlaması ile başarı şansının daha yüksek olduğu bilinir. Bu hastalık ailelerin de kolay kabul ettiği hastalıklardan biri değildir. Bu nedenle tedaviyi yürütecek ekibin deneyimi ve yaklaşımı bireyin ilerleyen zamanlarda üreme, cinsel kimlik ve psikolojik sorunlar yaşamaması açısından önemlidir.