Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de en fazla ölüme sebep olan hastalıklar arasında ilk sırada yer alan beyin ve damar hastalıklarında acil eylem planı hazırladı. Doğru merkeze ulaşmakta geç kalma ve yanlış tedaviler nedeniyle her yıl 40 bin kişi hayatını kaybederken 100 binden fazla kişi de felç geçirerek hayatını engelli olarak sürdürmek zorunda kalıyor. Sağlık Bakanlığı ve Türk Nöroloji Derneği'nin ortak projesiyle her ilde bir inme merkezi kurulacak. Türkiye'deki tüm nörologlara girişimsel damar açma uzmanlık tedavisi verilmeye başladı. Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Şerefnur Öztürk, kurulacak olan inme merkezleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
HER NÖROLOGA GİRİŞİMSEL PIHTI AÇMA UZMANI OLACAK
Türkiye'de mevcut bulunan 20 inme merkezinde, nörologlara girişimsel beyin damarı açma ve pıhtı eritme sertifikasyon eğitimi veriyor. 2 yıldır devam eden eğitimlerde Türkiye'nin her noktasına ulaşacak kadar girişimsel tedavi uygulayan nöroloji uzmanı görev yapacak duruma gelecek. İnme merkezinde görevli nörologlar beyin damarındaki pıhtıyı girişimsel müdahale ile açacak ya da eritecek operasyonu yapacak beceri ve donanıma sahip olacak.
AMBULANSTA TANI KONULACAK
Projenin ikinci ayağını inmeye karşı toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık çalışması ile yapılacak. Bu aşamada inmenin belirtilerine ilişkin hem vatandaşlara eğitim verilecek hem de başta Acil Komuta Merkezlerinde, Ambulanslarda görev yapan personele eğitim verilecek. Böylelikle bir hasta inme belirtileriyle 112 Acil Komuta Merkezi'ni arayarak ambulans çağırdığında en hızlı sürede en yakın İnme Merkezine hasta yönlendirilecek.
İNMEYE PROSEDÜR UYGULANMAYACAK
Mevcut uygulamada hastaların inme geçirip geçirmediği tespit edilmeden, en yakın sağlık kuruluşuna götürülerek uzun zaman kaybına sebep oluyordu. İnme tedavisi uygulanmayan bir merkezden başka bir merkeze sevk ve diğer prosüdürlerin uygulanması ise 6 saatlik süre aşımına ve hastanın ya kaybı ya da felç geçirmesi ile sonuçlanıyordu. Yeni uygulamada bu prosedürler inme tedavisi için kaldırılacak. Hasta, inme merkezi olmayan bir hastaneye başvurmuş olsa bile sevk uygulanmadan en yakın inme merkezine ulaştırılacak.
EN HIZLI SÜREDE İNME MERKEZİNE ULAŞMAK HAYAT KURTARIR
Prof. Şerefnur Öztürk, "İnme hastalarının ilk saatlerde müdahale edilirse 3'te 1'inde hiçbir seker kalmadan hayatına kaldığı yerden devam ediyor. Ancak hastaların çoğu yanlış hastane tercihi, sevk işlemleri, prosedürler nedeniyle bu ilk saatlerde tedaviye ulaşma imkanını kaçırıyor. Çok sayıda hastayı bu sebeple ya kaybediyoruz ya da ağır felç ile yaşamaya mecbur bırakıyoruz. Nüfusa göre her ilde en az bir inme merkezi kurulacak. Büyükşehirlerde birden fazla olacak. En hızlı sürede en doğru merkeze ulaşım hayat kurtarır" dedi.