Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy,"Öncelikle kadınları etkiler. 10 kadından yaklaşık 1'inde doktorlarına yılda en az bir idrar yolu enfeksiyonu bildirilmektedir. Genellikle küçük bir sıkıntı olsa da, bazı idrar yolu enfeksiyonları böbrek enfeksiyonu ya da sepsis olarak adlandırılan vücut genelinde bakteri enfeksiyonu da dahil olmak üzere hayatı tehdit eden koşullara ilerleyebilir" dedi.
"Ateş, titreme, bulantı veya kusma varsa dikkat"
İdrar yolu enfeksiyonlarının en yaygın bakteriyel enfeksiyonlardan biri olduğunu ifade eden Op.Dr. Aksoy, "Etkilenenlerin yaklaşık yüzde 85'i kadındır. Bir idrar yolu enfeksiyonu, üriner sistemin bir enfeksiyondur. Mesaneden idrar yolunuza doğru giden yol ya da mesanenin kendisidir. Tedavi edilmezse, bu durum böbrekleri ve buna bağlı dokuları daha ciddi bir enfeksiyonla etkileyebilir. Bir idrar yolu enfeksiyonu semptomlarının tanıması genellikle kolaydır. En belirgin belirtiler sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma gibi belirtilerdir. Bir idrar yolu enfeksiyonunun diğer semptomları pelvik hassasiyet ya da böbreklerin yakınında sırtta daha ciddi ağrıyı da içerir. Eğer ateş, titreme, bulantı veya kusma yaşıyorsanız, bu ciddi bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisidir ve acil bir durum olarak değerlendirilmelidir" diye konuştu.
Çoğu idrar yolu enfeksiyonuna cinsel ilişkinin neden olduğunu kaydeden Op.Dr. Aksoy, "Bakteriler genellikle bir kadının kendi anüsünden gelir. İdrar yolu enfeksiyonlarının diğer yaygın nedeni idrarınızı tutmanız ya da idrar yaparken mesanenizi tamamen boşaltmamanızdır. Bu idrar yolu enfeksiyonu nedenleri, genelde kadınlar için ortak bir sorun olan idrar kaçırma ile ilişkilendirilir. İdrar yolu enfeksiyonu için birçoğu davranışsal birçok risk faktörü vardır. Bu risk faktörlerinin yönetimi birçok kadına yönelik idrar yolu enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, idrar yolu enfeksiyonu için risk faktörlerini şöyle sıraladı:
"Sık cinsel aktivite, Yaşlılık, Menopoz, Yüksek şeker tüketimi, Bağırsak inkontinansı, Anatomik, anomaliler, Vajinal kuruluk, Şişmanlık, Tekrarlayan Enfeksiyonlar."