Yorucu bir dönemden sonra sömestir tatili zili çaldı. Yıl boyunca çocukların sürekli koşturma içerisinde olduklarını ve bu nedenle sömestir tatilinde dinlenmeleri gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, anne-babalara önerilerde bulundu:
Çocuklar sömestir tatilinde öncelikle bol bol dinlensinler. Çünkü dönem boyunca çok erken kalkıyorlar, serviste, yolda ve okullarında uzun saatler geçiriyorlar. Günümüzde artık anneler de çalıştığı için çocuklar çok küçük yaşta okulla tanışıyorlar. Evde bir bakıcı ya da bir büyükle kalması bir süre sonra çocuğa yetmemeye başlıyor ve okul öncesi eğitim hayatı çocuklar için küçük yaşta başlıyor. Akademik hayat çok zor ve çocuklar sürekli bir yarış halindeler. Spordan okula, okuldan özel derslere koşturuyorlar. Bu koşturma iyi bir nedenden de olsa bu yoğunluk çocukları ve velilerini yoruyor. Sömestir tatili çok uzun bir tatil olmadığı için bu süreçte tüm koşturmacanın bir kenara bırakılması ve dinlenilmesi daha sağlıklı olur.
İŞ YERİNİZE GÖTÜREBİLİRSİNİZ
Her ailenin kendine ait çeşitli kuralları oluyor. Şunlar yenecek, bunlar yenmeyecek, şu saatte dışarı çıkılacak, bu saatte çıkılmayacak gibi. Bu kurallar, çocukların tatilde olduklarını anlamaları amacıyla biraz esnetilebilir.
Eğer mümkünse sömestirde anne-babalar çocuklarını kendi iş yerlerine ziyarete de götürebilirler. Çocuklar anne-babalarının iş yerlerini merak ediyor ve iş yerlerine gitmekten çok hoşlanıyorlar.
Anne-babalar, çocuklarıyla mutlaka kaliteli vakit geçirmeli. Bu doğrultuda da imkanı olanlar, sömestirde bir tatil planlayabilirler. Tatile gidilemiyorsa iş yerlerinden birkaç gün izin alarak çocuklarla vakit geçirilebilirler.
Tiyatro, gezi, konser, sinema gibi aktiviteler yapabilirler. Hiçbir şey olmuyorsa evde birlikte yemek yapmak, ev ziyaretlerine gitmek, birlikte film izlemek gibi çocuğun kendini özel hissedebileceği herhangi bir etkinlik gerçekleştirilebilir. Böyle etkinlikler hem anne-babalara, hem de çocuklara iyi gelecektir.
Çocuğun zayıf dersi varsa ve sömestirde ders çalışması gerekiyorsa, çocuğun yaşına göre ve onu sıkmadan ve bunaltmadan davranmak gerekiyor. Belki oyunlaştırarak çocuğun ders çalışması sağlanabilir.
Çocuk oturup iki saat aralıksız ders çalışmaya zorlanmamalı. 15 dakika çalıştıktan sonra 'Haydi kalkıp mola verelim', '15 dakika da akşam çalışırız' gibi çocuğun keyfini bozmayacak şekilde davranılabilir.
İyi notlar sembolik bir şekilde ödüllendirilmeli, abartılmamalı.
Çocuğun karnesinde kötü not varsa, nelerin kötü olduğunu ve neden kötü olduğunu konuşmak ve bu açığı kapatmak için tedbirler almak gerekebilir.
KIYASLAMA YAPMAMALISINIZ
Çocuklar birbiriyle kıyaslanmamalı. Çocuğun kapasitesi öncelikli olarak çocuğun kendi içerisinde değerlendirilmeli.
Unutulmamalı ki başarı sadece akademik başarı değildir. Toplum içerisinde var olabilmiş, ilgi ve yeteneklerinin farkında olan ve bunları geliştiren, sosyal ve duygusal anlamda yeterli gelişimi sağlamış ve hedefleri doğrultusunda uygun adımlar atabilmiş çocuklar başarılı çocuklardır.
BABALAR DA ANNELER KADAR SORUMLU
Anneler kadar babalar da çocuklarla ilgilenmeli. Ancak işi, zamansızlığı veya görevleri öne sürerek babalar biraz daha dışarıda kalabiliyorlar. Çocuklarının hayatlarında var olmak isteyen babalar, hiç değilse tatilleri fırsat bilerek işlerinden izin alıp çocuklarıyla birebir vakit geçirebilirler. Bu doğrultuda babalar da çocuklarıyla birlikte küçük bir tatil organize edebilir, şehir içinde küçük geziler veya aktiviteler planlayabilirler.