Kış aylarının gelmesiyle birlikte solunum yolları şikayetleri ve buna bağlı olarak da enfeksiyon vakalarının arttığını hatırlatan Uz. Dr. Parlak, hastalıklardaki artışı, mevsim itibariyle kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesine bağladı. Kapalı mekanlarda ortam sıcaklığının 20-22 derece arasında olması gerektiğini belirten Uz. Dr. Parlak, "En ideal nem oranı ise yüzde 40-50 oranındaki nemdir. Düşük nemli ortam virüs ve bakteriler için, yüksek nem ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağlamaktadır" dedi.
ODA İÇERİSİNDE ÇAMAŞIR KURUTMAK SAKINCALI
Enfeksiyon baskısını düşürmek için sık sık odaların havalandırılması ve çamaşırların oturma ya da yatak odalarında kurutulmaması gerektiğine dikkat çeken Uz. Dr. Parlak, "Kış aylarında soba ya da elektrikli ısıtıcıların kullanılması nem oranını düşürür. Hava kuruluğu sağlıklı bireyleri bile etkileyen olumsuz bir etken olmakla birlikte, solunum yolları şikayeti yaşayan hastalarda daha etkilidir. Çünkü kuru hava mukozayı kurutup solunum yollarının daralmasına neden olur. Nem oranının artmasına bağlı olarak sıcaklığın düşmesi de özellikle astım hastalarını tetikler. Oda içerisinde çamaşır kurutmak nem oranını yükselttiği gibi oda sıcaklığını da düşürür. Ayrıca ıslak çamaşırdaki deterjan kokusu da astımı tetikleyebilir" diye konuştu.
ODA NEMLENDİRİCİLERİ KULLANILMALI, ODALAR HAVALANDIRILMALI
Kuru havanın engellenmesi için, garanti sonuçlar elde edilmesini sağlamasa da, oda nemlendiricilerinin iyi bir seçenek olduğunu dile getiren Uz. Dr. Parlak, "Ayrıca odaların da sık sık havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Ancak, hava kirliliğinin çok yoğun olduğu saatlerde havalandırma süresi kısa tutulmalıdır" ifadelerini kullandı.