Zerdeçalın aktif bileşeni kürkümin'in (zerdeçal sarısı) sayısız faydası var ve bunu sayısı 7.000'in üzerindeki bilimsel makale de destekliyor. Dr. Muammer Yıldız, zerdeçal suyunun nasıl hazırlandığını, nelere iyi geldiğini ve neden içilmeli sorularına cevap verdi.
ZERDEÇAL SUYUNUN YAPILIŞI
Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal ile birlikte bir tutam karabiber ekleyin. Karışımı hemen için.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Ana bileşeni kürkümin, kan damarlarındaki plakları yok eder ve kan pıhtısı oluşumunu engeller. 2011 yılında yapılan bir araştırmada, 3 hafta boyunca tüketilen zerdeçalın, erkek farelerde kalp sağlığını düzelttiği görülmüştür.
VÜCUDU ALKALİLEŞTİRİR
Zerdeçal, yüksek derecede alkalidir ve kanser, yalnızca asidik ortamlarda gelişir.
BEYNİ KORUR
Bilim insanlarına göre, büyüme hormonunun düşük seviyede olması (BDNF), Alzheimer hastalığı ve bunama ile ilişkili. Dahası, kürküminin bu hormonun seviyesini kontrol ettiğine ve dolayısıyla yaşa bağlı beyin hastalıklarını engellediğine dair kanıtlar var.
İLTİHAPLANMAYA KARŞI SAVAŞIR
Sayısız hastalığın ana sebebi, iltihaplanmadır. Kürküminin anti-inflamatuar özellikleri vardır ve dolayısıyla iltihaplara karşı etkili bir şekilde savaşarak organizmayı korur.
KARACİĞERİ KORUR
Zerdeçal, safra kesesinin fonksiyonlarını iyileştirir, karaciğeri toksinlerin tehlikeli sonuçlarından korur ve hasarlı karaciğer hücrelerini etkili bir şekilde yeniler.
YAŞLANMAYI YAVAŞLATIR UZUN ÖMRÜ DESTEKLER
Kürkümin, serbest radikalleri başarılı bir şekilde yok eder ve iltihaplanmayı önler; dolayısıyla yaşlanma sürecini de yavaşlatır.