Almanya'nın başkenti Berlin'de bitkisel tedavi eğitimi alan üreme koçu Uzm. Dr. Murat Berksoy, çocuk özlemi çeken çitflerin hangi bitkilerle DNA hasarının önüne geçebileceklerinin, sperm ve yumurta kalitesini artırabileceklerinin reçetesini verdi. Anne baba adayları için şifa reçetesi şöyle:
ANNE ADAYLARI...
ARI SÜTÜ: Hormonlardaki dengenin sağlanmasına yardımcı olur. Karaciğeri destekler. Yumurtanın olgunlaşması sırasında genetik açıdan hasar görme ihtimalini azaltır. İltihaplanmayı azaltarak bağışıklığı destekler. Ayrıca kanser tedavisi gören kadınlarda yumurtalıkların hasarını azaltır.
Nasıl kullanılır: Diğer arı ürünleriyle birlikte günde bir çay kaşığı kullanılabilir.
HAYIT: Kadın doğurganlığında bilinen en eski besin desteğidir. Adet düzensizliğine sebep olan hormon bozukluklarının yanı sıra süt salgısıyla ilgili sorunlar ve adet öncesi gerginlik ve duygudurum bozukluklarında yararlıdır. Düşüğü önleyici etkileri vardır.
Nasıl kullanılır: Tıbbi çay olarak günde 3-4 fincan tüketilebilir.
DEVEDİKENİ: Alkol ve çeşitli kimyasalların toksik etkilerini azaltarak yumurtalıkların zarar görmesini önleyicidir. İltihap azaltıcı antioksidan etkileri yumurta olgunlaşma sürecinde yararlıdır.
Nasıl kullanılır: Çay olarak günde 4-6 fincan tüketilebilir.
ANANAS: İçerdiği kimyasalların ağrıları azaltıcı, kan akışkanlığını artırıcı, yara iyileştirici, sindirimi kolaylaştırıcı, ödem çözücü, iltihaplanmayı artırıcı etkisi embriyonun tutunma aşamasında yararlı.
Nasıl kullanılır: Günde birkaç dilim ananas yenmesi uygun.
BABA ADAYLARI...
ÇÖREKOTU YAĞI: Temel yağ asitlerini içeri. Hücrelerdeki zararlı serbest radikalleri artırır. Sperm DNA hasarını azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Nasıl kullanılır: Her yemeğe bir kaşık konulabilir. Çörekotu tıbbi çay olarak kullanılabilir.
GİNSENG: Afrodizyak etkisi vardır. Cinsel işlev bozukluklarında yararlıdır. Sperm sayısı ve kaletisini artırır. Testisleri zararlı kimyasallardan korur .
Nasıl kullanılır: Tıbbi çay olarak kullanılabilir. Günde 1-2 kez içilebilir.
ARI POLENİ: Arı poleni A ve B vitaminlerince zengindir. Yüksek oranda protein içerir. Erkeklerde güç ve dayanıklılığı artırır. Sperm sayı ve kalitesinin artmasında yararlıdır.
Nasıl kullanılır: Bal ve arı sütü ile birlikte duyarlılığı olmayan kişilerde yemeklerle birlikte günde 1-2 yemek kaşığı olarak kullanılabilir.
ZERDEÇAL: İltihaplanmayı azaltıcı antioksidan etkisiyle spermin kalitesini artırarak, dölleme yeteneğinin iyileştirilmesinde yardımcıdır. DNA hasarını azaltır.
Nasıl kullanılır: Baharat olarak kullanılabildiği gibi zerdeçal taze bitkisi çay yapılarak ya da yemeklerin içine 30-40 gram kullanılabilir.
SAFRAN: Kaygı giderici ve cinsel fonksiyonları iyileştirici etkisi ile çocuk sahibi olmak isteyen baba adaylarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Nasıl kullanılır: Yiyeceklerde baharat olarak kullanılabildiği gibi günde bir çay kaşığı baharat olarak kullanılabilir.
--- SON ---