Makyaj malzemesi alırken pek çok kişi tarafından denenen tester ürünler ciltte mikrop, enfeksiyon ve siyah nokta oluşumuna sebep oluyor. Kişisel makyaj ürünlerini ortak kullanmanın cilt sağlığını olumsuz etkilediği konusunda uyarıda bulunan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Hüseyin Hıra, makyaj ürünleri kullananlar için cilt bakımı ve temizliği hakkında tüyolar verdi...
Başkasının makyaj malzemesini kullanmak cildi nasıl etkiler?
Makyaj malzemeleri ve uygulama araçları (fırça, pamuk, sünger vb.), kişiye özel ürünlerdir. Sizden önce başkalarının denediği ve mikrop taşıma ihtimali olan ürünleri kesinlikle kullanmayın.
Makyaj malzemelerinin yanı sıra bu ürünleri uygulamak için kullanılan fırça, pamuk, sünger gibi araçların birden fazla kişi tarafından ortak kullanılması, mikrobik ajanların aynı ürünü kullanan kişiler arasında yayılmasına yol açar. Bu sebeple başkasına ait makyaj ürünü ve uygulama araçlarını kullanmamak, dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.
BAKTERİ YUVASI
Mikroplar, makyaj malzemelerinin üzerinde üreme yapar mı?
Bir arkadaşınıza ait olan veya mağazada tanıtım amacıyla insanların denemesi için yer alan ve sizin dışınızda birçok kişi tarafından kullanılan kozmetik ürünler; bakteri ve virüslerin üremesi için uygun ortamlardır. Özellikle parmakla sürülen makyaj malzemelerinde (fondöten gibi) elde biriken tüm bakteri, ürünün içerisine yerleşir. Eller yıkanmadan kullanılan makyaj malzemeleri bu sebeple mikrop yuvası haline dönüşebilir.
Rujlar ortak kullanıma uygun değildir; dudak çevresinde çok sık karşılaştığımız, uçuk olarak bilinen herpes virüsüne ait enfeksiyon, ürünü deneyenlere veya ortak kullananlara bulaşarak cilde zarar verir. Maskaralardaki aplikatör tüpün içerisinde yer aldığından maskaraya bakteri bulaşması çok kolaydır.
Maskaraların ortak kullanımına bağlı göz enfeksiyonları oluşabilir ve görmeyi kalıcı bir şekilde etkileyebilir. Hijyenine dikkat edilmesi gereken en önemli ürünlerden biri de fırçalardır. Ortak kullanılan ve çok kolay mikrop barındıran fırçalar, deri enfeksiyonlarının oluşmasına sebep olabilir.
ÜRÜNÜ DİRSEĞİNİZE SÜRÜN
Makyaj ürünü alırken nasıl denenmelidir?
Makyaj malzemesi alırken mutlaka şahsınıza özel test ürünleri denenmeli, sizden başka birisi tarafından kullanılan ürünler, deneme amacıyla da olsa kullanılmamalıdır.
Makyaj ürünlerini test etmek için en uygun vücut bölgesi el bileği ve dirsek iç yüzündeki deri alanlarıdır.
Makyaj ürünü alırken nelere dikkat edilmeli?
Herhangi bir makyaj ürününü satın almadan önce minik bir boy test ürünü alıp kullanılmalıdır.
Bir ürün, kullanıldıktan sonra 72'nci saate kadar herhangi bir alerjik reaksiyona yol açmazsa ilerleyen zamanlarda alerji yapma ihtimali düşüktür.
Özellikle hassas ve alerjik olan bireyler bu konuda dikkatli olmalıdır. Farlar ve maskaralar yüzde görülen alerjik reaksiyonlara en sık sebep olan makyaj ürünleridir.
Deri toleransı düşük olan ciltlerde birçok farklı ürüne karşı çapraz reaksiyon görülebilir.
Natürel, mineral içerikli, bitkisel ürünler adı altında pazarlanan ürünlere karşı da alerjik reaksiyon gelişebilir; dikkatli olunmalıdır.
Cilt tipinizi mutlaka iyi bilmeli ve buna uygun ürünler tercih etmelisiniz.
Örneğin; kuru deriye sahipseniz yağ bazlı ürünler kullanmak, yağlı cilde sahipseniz su bazlı veya matlaştırıcı ürünler kullanmak gerekir.
Alacağımız makyaj ürününün son kullanım süresine dikkat etmeli, satış sirkülasyonunun hızlı olduğu yerler alışveriş için tercih edilmeli, raflarda uzun süre beklemiş ve ambalajı zarar görmüş ürünler satın alınmamalıdır.
Makyaj öncesi, cilt nasıl hazırlanmalı?
Makyaj öncesinde mutlaka eller yıkanmalı ve uygulanacak deri bölgesi uygun bir tonik veya yıkama ürünü ile temizlenmelidir.
El ve makyaj uygulanacak alanın temizlenmesinin ardından, yüze uygulanacak bir nemlendirici ve güneş koruyucudan sonra, uygulanacak makyaj malzemelerinin ciltte hoş olmayan bir görüntüye yol açmaması için bir süre beklemek gerekir.
Uygulanan nemlendirici ve güneş koruyucu deri tarafından emildikten sonra makyaj yapılabilir.
GÜL SUYU VE BADEM YAĞIYLA SİLİN
Makyaj çıkarılırken cilt nasıl ve ne ile temizlenmeli?
Makyaj temizleme sütü, losyonu, jeli kullanılarak bir parça pamuk yardımıyla veya makyaj temizleme mendiliyle, makyaj uygulanan tüm alanlar temizlenmeye başlanır. Pamukta veya mendilde kir kalmayıncaya kadar temizlemeye devam edilir. Makyaj temizleme mendilleri veya pamukla uygulanan ürünler gözeneklerin içerisine tam olarak nüfuz edemez ve makyaj kalıntıları tam olarak temizlenemez. Bu sebeple cilt tipinize uygun bir temizleyici ile son olarak yüz mutlaka yıkanmalıdır. Makyajı, kozmetik ürünlerle temizlemek yerine, evde hazırlayabileceğiniz iki yemek kaşığı gül suyu ve iki damla badem yağından oluşan karışımla da temizleyebilirsiniz.
Buna ek olarak pamuğa damlatacağınız birkaç damla zeytinyağı yardımıyla da makyajınızı temizlemeniz mümkündür.
MALZEMELERİN SON KULLANMA TARİHİNE DİKKAT!
Makyaj ciltte maksimum ne kadar kalabilir?
Yapılan yanlışların başında uygulanan makyajın çıkarılmasının ve deri temizliğinin yapılmasının ertelenmesi gelir. Uygulanan makyaj ürünleri ciltte uzun süre kalmamalıdır. Özellikle uyumadan önce mutlaka cilt özelliklerimize uygun bir tonik, jel veya losyonla temizlenmeli, doğal bir yıkama ürünü kullanılmalı sonrasında nemlendirici sürülmelidir.
Makyaj yaşlanmayı hızlandırır mı?
İyi temizlenmeyen deride uzun süre bekletilen makyaj ürünleri; gözeneklerin tıkanmasına ve genişlemesine, deride homojen olmayan renk değişikliklerine, derinin kalınlaşmasına ve minik kırışıklıklara neden olabilir.
Cildi makyajın olumsuz etkilerinden korumak için neler yapılmalı?
Makyaj malzemesi alırken organik sertifikalı ürünler tercih edilmeli ancak maddi anlamda zorluk yaratıyorsa mümkün olduğunca az kimyasal içeren ürünler alınmalıdır. Raf ömrünü uzatan bir kimyasal olan paraben maddesinin bulunmadığı ürünler tercih edilmelidir.
Makyaj ürünleri kullanım talimatına göre uygulanmalı, sıcak ortamda tutulmamalı, kullandıktan sonra kapakları sağlam bir şekilde kapatılmalıdır.
Makyaj malzemelerinin üzerinde yazan ürünün açıldıktan sonra kaç ay kullanılabileceğini gösteren sürelere ve son kullanım tarihine dikkat edilmelidir.
Deri bütünlüğünün bozulduğu yara, enfeksiyon, egzama gibi durumlarda problemli alana makyaj yapmaktan kaçınmak, özellikle enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlardan korunmak için gereklidir.
Cildin makyajdan daha az etkilenmesi için cilt ile makyaj arasına bir bariyer uygulanmalıdır, yani nemlendirici bir baz kullanılmalıdır. Makyajı uyumadan önce muhakkak uygun bir temizleyici ile yıkamalı, ardından cilt nemlendirilmelidir.
Makyaj malzemeleri, hijyeni korunması gereken kişisel bakım ürünleridir.
Bu ürünler deneme amaçlı dahi olsa birden çok kişi tarafından kullanılmamalıdır.