KİLO VEREBİLİRSİNİZ
Et yemeyi bırakan insanlar 5 kiloya kadar verebiliyorlar. Ayrıca kalori hesabı yapmanıza gerek kalmayacak, sebze diyetiniz sizin içi her şeyi yapacak.
BAĞIRSAKLARINIZDAKİ KORUYUCU BAKTERİLER ARTACAK
Et yiyen insanların bağırsak floraları vejetaryenlerinkinden farklıdır. Araştırmalara göre sadece sebzeyle beslenen insanlar daha fazla koruyucu bakteri üretiyorlar. Ancak et yemeyi bıraktığınızda bağırsaklarınızın alışması biraz zaman alıyor. Başta şişkinlik hissedebilirsiniz.
CİLDİNİZ DAHA SAĞLIKLI GÖZÜKECEK
Vejetaryenlerin çoğu et yemeyi bıraktıktan sonra ciltlerinin daha iyi olduğunu; sivilcelerinin ve siyah noktalarının azaldığını söylüyor. Bilim insanları et yerine meyve ve sebze tüketirseniz vücudunuzdaki toksinleri atacağınızı söylüyor.
DAHA ENERJİK HİSSEDECEKSİNİZ
Et yemeyi bırakan insanlar gün içinde daha az yorgun hissettiklerini söylüyorlar. Fazla kilolarınızı ve toksinlerinizi attıktan sonra hafif hissetmeniz şaşırtıcı olmasa gerek.
KARDİVOVASKÜLLER HASTALIKLARA YAKALANMA RİSKİNİZ AZALACAK
Kırmızı et ve kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişki uzun yıllar önce kanıtlandı. Amerikalı bilim insanları kırmızı ette bulunan karnitinin kalbi olumsuz etkileyen kimyasal reaksiyonları tetiklediğini buldu. Aynı sebepten vejetaryenlerin hipertansiyon, diyabet, kalın bağırsak ve mide kanserine yakalanma riski daha düşük.
KOLESTEROL SEVİYENİZ ÜÇTE BİRE KADAR DÜŞECEK
Et yemediğinizde kandaki kolesterol seviyeniz düşüyor. Damar tıkanıklığı olan kişilere sebze ağırlıklı beslenmenin önerilme sebebi de bu.
"İYİ"GENLERİMİZ DAHA İYİ ÇALIŞACAK
Bilim insanları çevresel faktörlerin genlerimizin çalışmasını etkilediğini buldu. Hepimiz iyi ve kötü genlere sahibiz. Sağlıksız bir yaşam stilimiz varsa kötü genlerimiz daha hızlı çalışıyor ve bunun sonucunda kronik hastalıklar ve obezite ortaya çıkıyor. Sebze ağırlıklı beslendiğinizde ise iyi genleriniz hızlı çalışıyor.
BESİN ÖGESİ YETERSİZLERİ ORTAYA ÇIKABİLİR
Et yemeyi bıraktığınızda iyot, demir, D vitamini ve B12 vitamini eksikliği baş gösterebilir. Etten aldığınız besin öğelerinin yerini doldurmak için bolca baklagil, kuruyemiş, meyve, koyu yapraklı sebze ve tam tahıllı ürünler tüketmeniz gerekiyor. Besin takviyeleri de almanız gerekebilir.
TAT ALMA DUYUNUZU KAYBEDEBİLİRSİNİZ
Çinko tat alma duyusu için gerekli elementlerden bir tanesi. İstiridye ve kırmızı ette bol miktarda çinko bulunuyor. Vejetaryenlerin kuruyemiş, fasulye, tam tahıllı ürünler ve süt ürünleri gibi çinko içeren besinleri bolca tüketmeleri gerekiyor.
KASLARIN İYİLEŞMESİ İÇİN DAHA FAZLA ZAMANA İHTİYACI OLACAK
Egzersizden sonra kasların iyileşmesi ve güçlenmesi için protein gereklidir. Hayvansal ve bitkisel proteinler ihtiyacınızı karşılayabilir ancak bitkisel proteinlerin etkisi çok daha yavaş oluyor. Bu yüzden beslenme uzmanları vejetaryen ve vegan sporculara protein içerikleri besinlerini spordan hemen sonra tüketmelerini öneriyor. Böylece protein daha hızlı ve kolay emiliyor.(Milliyet)