1- Gözyaşı sağ gözden akarsa sebebi mutluluk, sol gözden akarsa sebebi acı mıdır?
Tabii ki hayır. Gözyaşı; lakrimal bez denilen kaşın altındaki kemiğe oturmuş bir bezden salgılanan ve içinde 60'dan fazla protein ve gözü besleyici koruyucu malzeme içeren bir sıvıdır. Sağ ve sol gözyaşı bezi sıvısı birbirinin aynısıdır. İki gözyaşı bezi de beynin aynı bölgesinden uyarılır. Mutluluk gözyaşı da acı gözyaşı da hem sağdan hem de soldan refleks olarak salgılanmaktadır.
2- Göz seğirmesi uğursuzluk anlamına mı gelir?
Göz seğirmesi, göz çevresindeki kasların yorgunluğu ve kısmen vitamin ya da mineral eksikliğinden olur. Seğirme varsa bir parmağınızı seğiren bölgeye koyup bir dakika ovalayın ardından seğirme geçecektir. Devamlı göz seyirmesi varsa yani hiç durmadan devam ediyorsa ve ışıkta şikayet artıyorsa bu durum tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
3- Gözleri şaşı yapmak, o şekilde kalmaya neden olur
Gözleri şaşı yapmak, göz kas egzersizlerinden biridir ve göz o şekilde kalmaz. Her gözde hareket sağlayan altı adet kas vardır. Hepsi birbiriyle uyumlu hareket eder. Biri fazla çalışsa diğeri devreye girer ve onu düzeltir. Şaşılık gözlük ihtiyacı ya da göz kaslarının iyi çalışmamasından olur.
4- Çok ağlayınca göz kurur
Çok ağlayınca göz kurumaz. Gözün suyunun bitmesi ağlamakla başarılacak bir olay değildir. İnsanın 2/3'ü sudur. Ağlamakla suyumuz bitmiş olsaydı insan bedeni erir ve kururdu. Dozunda ağlamak ise oldukça iyi bir duygudur. Göz yıkanmış olur, gözyaşı bezleri çalışır, göz suyu üreten kanalcıklardaki küçük tıkanmalar açılmış olur ve kişi mental olarak rahatlar. Çünkü ağlama sonrasında nörolojik sistemi düzenleyecek hormonlar salgılanmaya başlar. Aşırı ağlamada ise her şey tersine döner ve bütün bu sistemlerde bozulma başlar.
5- Göze limon sıkmak göz sağlığı için faydalıdır
Limon içindeki sitrik asit göz damarlarını kısmen daraltarak parlaklık verir fakat kornea dediğimiz saydam tabakanın yapısını bozar. Limonu yemek veya içmek ise son derece yararlıdır. İçindeki maddeler antikanserojen ve antioksidandır.
6- Karanlıkta kitap okumak gözleri bozar
İşte bu kısmen doğrudur. Gözlerimiz optik bir organdır. Karanlıkta görebildiği gibi ışıkta da görür. Fakat okuma, ışık ortamına göre ayarlanmıştır. Okuma sırasında tepeden iyi aydınlatma ile göz daha iyi görür ve göz kasları görmek için aşırı kasılıp yorgunluk yapmazlar. Çocuklarda karanlıkta okumak göz yorgunluğu yapar. 40 yaş üstünde karanlıkta okumaya çalışmak ise oldukça zordur ve gereksiz yere göz kaslarınızı ve optik yapıyı zorlamış, yormuş olursunuz.
7- Arpacığa sarımsak sürmek çok iyi gelir
Arpacık göz kapaklarında meibomian salgı bezinin mikrobik iltihabıdır. Ağrı ile başlar. Sarımsağın içinde ise antibiyotik yoktur. Fakat sarımsaktan ilaç sanayinde antibiyotik üretilir. Yani bu süreç kimyasal bir olaydır.
Sarımsağın içeriğinde 17 tür aminoasit bulunur ve bunlar vücut tarafından sentezlenmez, dışarıdan alınması gerekir. Bunun yanında organik ve inorganik maddeler ile 33 çeşit kükürt, çinko, A, C ve B1 vitaminleri bulunur. Sarımsak sürülerek değil ancak yenerek doğal bağışıklığı artırır. Çünkü bunun için insan vücudunda tepkimeye girmesi gerekir. Arpacığın tedavisi ise sık sıcak pansuman ve antibiyotikli göz damlalarıdır.
8- Gözlük takınca göz numarası ilerler
Gözlük takmak numarayı ilerletmez veya numarayı durdurmaz. Sadece görmeye yarar. Bazı miyop ya da astigmat ve yakın görme bozukluğu hastalığı ilerleyicidir. Bu hastalara gözlük verdiğinizde muayene günündeki numarayı saptamış oluyorsunuz. Oysa bahsettiğimiz bu gözler zaman içinde numara olarak ilerlediğinde yeni numara gözlük gerekecektir. İşte hastalar gözlük taktığında kendi gözündeki bu ilerlemeyi gözlüğün yaptığını sanmaktadır oysa ki gözlük takmak numarayı azaltmaz ya da ilerletmez.
9- Televizyonu yakından izlemek gözü bozar
Çocuklar odak noktasının yakın olmasından dolayı televizyonu yakından izlerler. Çünkü en iyi gördüğü mesafeden bakmak isteyecektir. Bu durum gözü bozmaz fakat çocuklarda göz yorgunluğuna sebep olabilir. Erişkinler ise televizyonun boyutuna göre gözlüklü ya da gözlüksüz en iyi gördüğü mesafeden izlemeliler. Her iki grupta da çok yakından seyretmek gözü yoracaktır.
10- Gözü çizdirmek
Gözde çizme terimi yanlıştır. Lazer, gözü çizmez ablasyon yani dokuda buharlaştırarak doku kaybetme yapar. Göz çizmesi ise 1970 ve 80'li yıllarda uygulanan radyal keratotomidir ve günümüzde terkedilmiştir.
11- Gözlükten kurtulmak için lazer işlemi sadece bir defaya mahsustur
Bu konu, gözün kornea kalınlığı ve gözlük numarasına bağlıdır. Hastanın kornea kalınlığı uygunsa yani kalınsa bir kaç kez excimer lazer yaptırabilir ve gözlük ya da lensinden kurtulabilir.
12- Bebeklerde görülen şaşılık ilerde kendiliğinden geçer
Bütünüyle yanlış. Şaşılık, gözlük ihtiyacı veya göz kas bozukluğuna bağlıdır. Mutlaka şaşılık uzmanı tarafından görülmeli ve tedavisine başlanmalıdır.
Kaynak: HABERTURK