Sizlerle bu hafta ebegümeci bitkisinin akciğer rahatsızlıkları, faranjit, göz kuruluğu ve topuk çatlağı şikayetlerine karşı nasıl kullanılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde bilgiler paylaşacağım. Ebegümeci gerçek bir protein ve C vitamini deposudur. Kalsiyum ve fosfor bakımından doğal kaynaktır. Ebegümeci, Anadolu'da yapraklarından sarma, yine yapraklarından ve ince dallarından salatası yapılan bir bitkidir. Özellikle Akdeniz bölgesinde hemen hemen herkesin tanıdığı bir bitki çeşididir. Ebegümeci yanlış karışımlarda kullanıldığı takdirde karışımda bulunan diğer şifalı bitkilerin tedavi edici gücünü neredeyse tamamen ortadan kaldırabilir. Bu nedenle ebegümecinin karıştırılacağı bitkilerin ve karışım oranlarının çok iyi bilinmesi gerekir.
İÇİNDEKİ MADDELER ÇOK ETKİLİ
Ebegümeci, içeriğinde bulunmayan ancak diğer bazı bitkilerde bulunan etkin maddelerin tedavi gücünü ve işlevini artırıcı maddelere sahip bir bitkidir. Bunu bir örnekle açıklarsak; ısırgan bitkisi tek başına akciğer sağlığı üzerinde etkili ancak yeterli olmayan bir bitkidir. Çünkü ısırganın akciğerde oluşan rahatsızlıklara karşı tedavi etme gücü olan etkin maddeleri, yeteri derecede etkili olamamaktadır. Tedavi etmedeki başarı oranını yükseltebilmek için medyatör adı verilen maddelere ihtiyaç vardır. İşte bu işlev artırıcı etkin maddeler ebegümeci bitkisinde bulunmaktadır. Akciğer sağlığı için ısırgan ile ebegümeci bitkilerinin birlikte kullanılması daha etkili olacaktır. Genel kullanım talimatı ise şu şekildedir: Kaynayan bir su bardağı klorsuz suya bir tatlı kaşığı ısırgan ile ebegümeci karışımı ilave ediniz. Kısık ateşte altı dakika kaynatıldıktan sonra her gün günde iki kez sabah kahvaltısından 15 dakika önce ve akşam yemeğinden iki saat sonra içilmesini önermekteyim.
BOĞAZ AĞRISI İÇİN GARGARA
Adaçayının kronikleşmiş boğaz ve bademcik iltihaplarındaki koruyucu ve önleyici gücünü gerçek bir tedaviye çeviren ebegümeci bitkisidir. Ebegümecinin karışımlardaki kullanım miktarı çok az ancak katkısı çok fazladır. Bu karışımları kullanırken dikkat edilecek en önemli nokta, bu iki bitkinin karışım oranlarıdır. Ağız ve diş temizliği için de ebegümeci gargarası bulunmaz bir nimettir. Haftada birkaç kez yapacağınız ağız gargarası ile faranjit ve bademcik iltihaplanmasının yanı sıra sağlıksız diş etlerinin oluşumuna karşı da fayda sağlarsınız. Özellikle kış aylarında ağız ve boğaz sağlığınız için zaman zaman bu uygulamayı tekrar etmeniz gerekir. Bu karışımın gargara olarak genel kullanımı şu şekildedir: Kaynayan bir su bardağı klorsuz suya bir tatlı kaşığı ebegümeci ile adaçayı karışımından ilave ediniz ve kısık ateşte 10 dakika kapağı kapalı olarak kaynatınız. Karışımı günde iki defa sabah kahvaltısından ve akşam yatmadan 15 dakika önce gargara yapmanız faydalı olacaktır. Belirtmekte fayda görüyorum; anne olmak isteyenlerin ebegümeci bitkisinin yemeğinden, salatasından ve çayından uzak durmaları gerekir. Çünkü kadınlarda polikistik over oluşturma etkisi vardır ve bu durum hamile kalmayı zorlaştırmaktadır. Faranjit ve bademcik problemi olan kişilerin ise sigara ve asitli içeceklerden (kola, soda, maden suyu gibi) özellikle uzak durmaları veya içerken ölçülü olmaları gerekir. Uygulamalarda bu kurala mutlaka özen gösterilmelidir.
İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU
İrritabl bağırsak sendromunda kabızlık şikayeti olan kişilere öncelikle tatlı tüketiminde ölçülü olmalarını önermekteyim. Bu kişilerin kısa bir zaman sonra şişkinlik, hazımsızlık ve gaz şikayetlerinde belirgin bir azalma, ayrıca bağırsak hareketlerinde de belirgin düzelme olduğu bilinmektedir. İrritabl bağırsak sendromu yaşayanların meyve veya tatlılarını öğünlerinden en az iki saat sonra tüketmelerini önemle vurgulamak isterim. Bu kurala uyduklarında şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve mide yanması şikayetlerinde büyük oranda azalma olduğunu hayretle gözlemleyeceksiniz. Burada benim önerim ise; ebegümeci bitkisinin kullanılmasıdır. Kaynayan bir su bardağı klorsuz suya bir tatlı kaşığı ebegümeci ilave ediniz. Kısık ateşte altı dakika ağzı kapalı olarak kaynatınız. Günde iki defa sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden iki saat sonra içiniz. Bir ay boyunca ara vermeden devam ediniz ve bir ay tamamlandıktan sonra iki hafta ara veriniz. Şikayetinizin seyrine göre yılda dört-beş defa tekrar edebilirsiniz.
KRONİK KABIZLIĞA KETEN TOHUMU
Ek olarak kronik kabızlık için laksatif özelliği ile soğuk sıkım keten tohumu yağının kullanılmasını da önermekteyim. Protein ve besinsel lif bakımından zengin keten tohumu yağı; A,B, E vitamini, Omega-3 yağ asitleri ve aminoasitler içermektedir. Günde bir defa aç karnına bir yemek kaşığı tüketmeniz sizi oldukça rahatlatacaktır.
GÖZ KURULUĞU İÇİN...
Kaynayan bir su bardağı klorsuz suyun içerisine bir tatlı kaşığı ebegümeci ilave ediniz. Kısık ateşte altı dakika demleyiniz ve sıcakken süzünüz. Günde iki defa sabah ve akşam ılık olarak pamuk yardımı ile göz pansumanı yapınız. Ek olarak doğal bitkinize başladığınız andan itibaren buğday yağını günde bir defa aç karnına bir çay kaşığı tüketiniz.
DİŞ ETİ İLTİHABINA KARŞI: NAR ÖZÜ
Diş eti iltihabı için önerim, nar özünün gargara yapılmasıdır. Ağız içinde 10-15 saniye diş etine etki ettirilmesi gerekir. Diş eti iltihabı şikayetlerinizde rahatlama başladığını göreceksiniz. Şikayetinizin seyrine göre her gün uygulayabilirsiniz. Ayrıca nar özünü günde iki defa bir tatlı kaşığı sabah ve akşam yemeklerden 15 dakika önce aç karnına tüketebilirsiniz.
TOPUK ÇATLAKLARINA KARŞI
Kaynayan yarım litre klorsuz suya bir yemek kaşığı ebegümeci ilave ediniz. Kısık ateşte beş dakika demleyiniz. Demleme süresi tamamlandıktan sonra ocaktan alınız ve süzerek geniş bir kaba alınız. Ilıdıktan sonra günde bir defa karışıma ayaklarınızı daldırıp yarım saat etki ettiriniz. Her defasında taze hazırlanması gerekmektedir. Uygulamayı şikayetiniz ortadan kalkıncaya kadar haftada dört defa tekrar ediniz. Ek olarak doğal bitkinize başladığınız andan itibaren soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı ile günde bir defa akşam yatmadan önce topuk bölgesine masaj yapınız.