Akdeniz
Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Nidai Özeş, akciğer ve karaciğer sirozu tedavisinde etkin olan molekülü sirozlu hücrelerde başarıyla test ettiklerini, insanlar üzerinde deneylere başlayacaklarını söyledi. Prof. Dr. Özeş, tıbbi biyologlar Gökçe Erdoğan, Ece Çopuroğlu, Gökhan Ertosun, Zehra Hapil ve Özlem Yılmaz ile birlikte AÜ Teknokenti'nde 2010'dan bu yana yürüttükleri çalışmalarda, akciğer ve karaciğer fibrozu tedavisinde kullanılmak amacıyla tıbbi bitkilerden organik moleküller izole edip, bunların kimyasal yapılarını aydınlattıklarını söyledi. Prof. Dr. Özeş, bu molekülü siroz hastalığının hücre modellerinde test edip bunların aktif ilaç olabileceklerini gösterdiklerini kaydetti.
BİYOTEKNOLOJİ MESAJI
Modern biyoteknolojinin ülke bilimi ve yaratacağı katma değere katkılarının farkında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özeş, "Ülkemizde ilaç endüstrisinin geliştirilmesine yönelik çabaların, yetersiz ve ilgili kurumlarda oluşturulan değerlendirme panellerinin konu hakkında temel ve endüstriyel deneyimi olmayan kişiler tarafından değerlendirildiğine inanıyorum. Özellikle TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığı bu konuya öncelik vererek araştırmacıları desteklemeli" diye konuştu.
PATENT BAŞVURUSU YAPILDI
Aktif bileşiklerin laboratuvarda sentetik olarak üretilebilir 72 türevini geliştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Özeş, "Bu bileşiklerin orijinalliği ve patentleşebilir olduğu İsviçre Patent Ofisi tarafından tescil edildi. Antalya Teknokenti'nde faaliyet gösteren Destek Patent Ofisi'nin yardımıyla, bileşiklerimizi patent korumasına almak için 3 Mayıs'ta USA Patent Ofisi'ne başvuru yaptık" dedi.