Doç. Dr. İbrahim Sakçak, "Sleeve gastrektomi (tüp mide) günümüzde obezitenin cerrahi tedavisinde en sık yapılan ameliyatlardandır. Bu ameliyatta midenin yaklaşık 2/3'lük kısmı çıkarılarak mide adeta uzunlamasına tüp şekline getirilmektedir. Küçülen mide hacmi nedeniyle erken doyuma ulaşılmakta ve kilo kaybı sağlanabilmektedir. Bu ameliyat ile midenin çoğunlukla fundus kısmından salgılanan ghrelin (iştah hormonu) salgılanması da büyük oranda azalmaktadır. Ameliyat sonrası hormonal olarak iştahı azalan kişiler daha az yeme ihtiyacı hissetmektedirler."
Tüp mide ameliyatı sonrası mide tekrar büyür mü?
Bu ameliyatı geçiren kişilerde midenin tekrar büyüyebileceği konusunda uzun dönem takip sonuçları olmamakla birlikte başarılı bir ameliyattan sonra çok uzun yıllar etkili kilo kaybı sağlandığı bir gerçektir.
Tüp mide ameliyatı sonrası ideal kiloya ne zaman ulaşılır?
Sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatı sonrası yaklaşık 2 yıl içinde ideal kiloya ulaşılır. Ameliyatın ardından birinci ayda 10-15 kilo kadar kilo kaybı sağlanırken sonraki aylarda daha yavaş kilo kaybı olur. Zaten çok hızlı kilo kaybı sağlanması da istenmez. Çünkü hem vitamin ve elektrolit eksiklikleri gelişebilir hem de vücutta sarkmalar oluşabilir. İdeali ortalama olarak ayda 4-5 kilo verilmesidir.
Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
Ameliyat sonrası ilk 3-4 gün serumla beslenme yapılmaktadır. Bu dönem sorunsuz geçmiş ise öncelikle yudumlar halinde su ve tanesiz komposto başlanmaktadır. İlk haftanın sonunda çorba, sütlaç, muhallebi, süt, yoğurt ve püre haline getirilmiş sebze türü gıdalara geçilmektedir. Birinci ay tamamlandığında iyi çekilmiş kıyma ve yumurta tüketilmeye başlanabilir.
Tüp mide ameliyatı sonrası vitamin ilaçları almak gerekir mi?
Ağızdan gıda almaya başladıktan sonra çoklu vitamin ve mineral içeren tabletlerden günde bir tane alınması önerilmekle beraber mide barsak sistemi hemen hemen eskisine yakın fonksiyon gördüğü için bu vitamin ve minerallerin eksikliği görülmez.
Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar almaya başlanırsa ne yapmak gerekir?
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Sakçak; "Bu durumda tüp mide nedeniyle küçültülen mide hacminin tekrar büyümeye başlamış olabilir. Skopi cihazı ya da tomografi cihazıyla ağızdan ilaç verilerek elde edilen görüntüler eşliğinde midenin büyüyüp büyümediği anlaşılmaya çalışılır. Eğer mide büyümüş ise gastrik by pass veya mini gastrik by pass ameliyatı yapılarak kilo alımının önüne geçilir."
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Sakçak