Kardeşler arasında sonsuz bir rekabet varsa
Problemin köküne inin ve bir şekilde birbirlerine fiziki zarar vermelerini yasaklayın.
Çocuklarınızı bir takım gibi yetiştirir ve herhangi bir sorunla karşılaştığınızda adil olursanız; çocuklarınız rekabet yerine birlikte hareket etmeyi öğrenirler.
Bir şeyleri çalarken yakaladıysanız
Çocuklarınıza doğru ahlaki değerler kazandırmanız çok önemli. Dolayısıyla önce sakin olun. Çocuğunuz eğer hayatında ilk defa bir şey çalıyorsa, neden olduğunu keşfetmeye çalışın ve ona bunun neden yanlış olduğunu anlatın. Sonra da çocuğunuzdan çaldığı şeyi sahibine iade etmesini ve özür dilemesini rica edin.
Eğer hırsızlık eylemi devam ediyorsa, profesyonel birinden yardım almanızda yarar var. Aksi takdirde bu kalıcı bir alışkanlık haline dönebilir.
Karşısındakine saygı duymuyorsa
Çocuklarınıza kendi hislerini ve duygularını doğru şekilde anlatmayı öğretmeniz gerekiyor. Eğer kalabalık içinde karşısındakini incitici davranışlarda bulunuyorsa bunun mutlaka bir sebebi vardır. O sebebi bulmayı deneyin.
Duygularını anlatabilen insanlar daha sakin ve empati kurabilen insanlardır. Ve bu davranışlar en iyi çocukken öğrenilebilir.
İsteklerini ağlayarak elde etmeye çalışıyorsa
Karşısında soğuk kanlı olun ve ondan isteğini normal ses tonunda anlatmasını rica edin. Ardından karşınıza alın ve iki büyük insan gibi durumu mantıklı bir şekilde ele alın. Böylelikle hem o önemli hissedecek hem de anlama becerisi gelişecektir.
Yalan söylüyorsa
Çocuğunuza hemen sinirlenmeyin. Unutmayın ona her şeyi teker teker öğretmeniz gerekiyor. Ve buna dürüstlüğün önemi de dahil. Unutmayın, bunu yaparken sizin davranışlarınız da önemli. Çocuğunuza kendiniz yalan söylerken, ona dürüstlükten bahsetmeniz tabii ki inandırıcı olmayacaktır.