Gelişen teknoloji ile artık yeni nesil estetik restorasyonlar doğdu. Bu restorasyonlarda doğal diş formları kullanılıyor. Hasta kendi yüzüne uyacak diş formunu kendisi seçebiliyor. Üstelik bir dişin teknolojik cihazlar sayesinde hazırlanma süresi sadece sekiz dakika! Diş hekimliğindeki teknolojik gelişmelerin getirdiği yenilikleri, diş teknolojilerinde dünya devi Alman firması Dentsply Sirona ile iş birliği içerisinde olan Arma Dental firmasından Mekki Kutlu anlattı...
AMERİKA İLE AYNI SEVİYEDEYİZ
Diş hekimliği sektöründeki, özellikle teknolojik değişimden biraz bahseder misiniz?
Diş hekimliğinde çok hızlı bir değişim gerçekleşmekte. Amerikan Dental Trade Accociation'ın (ADTA) yapmış olduğu araştırma sonucunun yayınladığı makaleye göre; diş hekimliğinde geçmiş 50 yılda yaşanan değişimden daha fazla değişim önümüzdeki 20 yılda gerçekleşecek. Biz de hastaların dişlerinin tek seansta tedavi edilmesini sağlayan sistemimiz olan Cerec'te bu araştırmanın yansımalarını görüyoruz. 2002 yılında dünya çapında 2 bin 500 diş hekimi bu sistemi kullanırken, 2017'de bu rakamın 40 bin olduğunu görüyoruz. Ayrıca dünyadaki değişim ve dönüşümü ilk olarak Amerika'da görmekteyiz. Bunlardan bir tanesi de dijital konseptle çalışan klinikler. Bunlar sunmuş oldukları hizmet standartları açısından hem hızlı hizmet verebilmek, hem de öngörülebilir ve yüksek estetik özelliklere sahip sonuçların oluşacağı iş akışlarını hastalarına sunuyorlar. Dijital diş kliniklerini Türkiye'de de görmeye başladık. Bu da Amerika'daki gelişmelerle ortak bir çizgimizin olduğunu gösteriyor.
HEKİMİN İŞİNİ AZALTIYORUZ
Dijital teknolojiyi nasıl kullanıyorsunuz?
Tek seansta hastaların dişlerinin tedavi edilmesini sağlayan sistemimiz olan Cerec sistemi; iki parçadan oluşuyor. Tarama yapan 'Tarama cihazı' ve taranmış ve tasarlanmış ürünleri üreten 'Milling cihazı'. Biz laboratuvar olarak diş hekimlerine tarama cihazının kurulumunu yapıyoruz ve eğitimini veriyoruz. Taranmış olan ürünler internet ortamında bize ulaşıyor. Biz de bu ürünleri hastaya uygun bir şekilde tasarladıktan sonra bilgisayar kontrollü Milling cihazıyla üretimini yapıyoruz. Final restorasyonları hekime aynı gün veya ertesi gün teslim ediyoruz. Komple sistem kullanıldığında hekimin tarama sonrası tasarım ve üretim yapması gerekiyor; biz bu işi üstlenerek hekimin işine odaklanmasını sağlayıp geri kalan hizmeti laboratuvar olarak veriyoruz.
Türk firması olarak neden Almanya- Amerika ortaklığındaki bir şirketle ortak çalışmalar yürütmeyi tercih ettiniz?
Şirketimiz, Gebze Teknopark'ta bulunan ve bir mühendislik ile Ar-Ge şirketi. 2005 yılından bu yana CAD/CAM teknolojisini yoğun bir şekilde kullanarak protez diş tasarımı yapıyor ve diş protez kalıpları üretiyoruz. 2014 yılı başında dijital diş laboratuvarcılığı yatırımlarına başladık. Sirona'nın 30 yıllık tecrübesi ve Arma Dental'in 11 yıllık dijital teknoloji ve mühendislik tecrübesinin güzel bir harmonisi ortaya çıktı. Diş hekimliği sektöründe hasta deneyimini odak noktaya alarak çalışmalarımızı yürüterken, kliniklaboratuvar ilişkisini de idealize ediyoruz. Profesyonel dental fotoğrafçılık ile hem hastanın ilgisini estetik alana çekiyoruz, hem de klinik-laboratuvar bilgi akışını güçlü kılıyoruz.
Kullanılan dijital teknolojinin hasta memnuniyeti üstündeki etkisi ne yönde?
Geliştirdiğimiz 'Natura sistemi'nde doğal diş formları kullanıldığı için yapılan işlemler çok daha doğal duruyor. Bu durum da hasta memnuniyetini önemli ölçüde artırıyor.
DİJİTAL ORTAMDA KAYDA ALINIYOR
Dijital ölçünün sağlıklı ve güzel dişlere sahip kişiler için bir avantajı var mı?
Dijital ölçünün getirmiş olduğu yeniliklerin güzel ve sağlıklı dişlere sahip kişiler için de avantajı var. Örneğin, hastanın dişleri güzel ve sağlıklı ise bu dişler taranarak 3 boyutlu kütüphanede saklanabiliyor. Sonrasında eğer dişler yıllar içinde zarar görürse; bu 3 boyutlu veriler kullanılarak bu dişler orijinal formda yeniden üretilebilir. Özellikle genç hastaların dişlerini güzelken ve hoşlarına giderken kaydetmelerini, dijital olarak yedeklemelerini sağlayan bir uygulama. Bunun dışında diş gıcırdatması, diş sıkması, dişlerin aşınması gibi rahatsızlıkların; şehir hayatının getirdiği stres ve sıkıntının yansıması olarak arttığını görüyoruz. Bu aşınmalar hastaların yüzünün dikey boyutunu düşürüyor ve insanların olduklarından daha yaşlı görünmelerine neden oluyor. Bunun olmasını önlemek için dijital yöntemle üretilen koruyucu plakları öneririz. Yılda bir kez, altı ayda bir kez dijital tarama yapılarak diş aşınmaları, diş etlerinde değişimler gözlemlenebilir. Böylece fazla zarara uğramadan müdahale edilebilir.
Provanın aynısını finalde üretebiliyoruz
Sizin geliştirdiğiniz özel bir sistem var mı?
Dünyaca ünlü Alman diş hekimi Dr. Jan Hajto ile birlikte Natura diye bir sistem geliştirdik. Natura'nın iki önemli özelliği var. Bunlardan biri; hastaya, bir tedavi uygulanmadan, dişlerine herhangi bir müdahale yapılmadan yapılacak olan işlemlerin kendi yüzünde nasıl görüneceğini canlı olarak görme imkanı sunuyor. Bunu deneyimledikten sonra isterse tedaviyi yaptırıyor, istermezse vazgeçebiliyor. Diğer önemli özellik de hasta kendi yüzünde gördüğü, beğendiği formların aynısını final restorasyonunda seramik malzeme, lamine, yaprak porselen olarak yaptırmak istediği zaman; biz dijital diş hekimliğinde kullanılan teknolojileri kullanarak hastanın ağzındaki mock-up dediğimiz provanın birebir aynısını final restorasyon olarak üretebiliyoruz.
8 DAKİKADA DİŞİNİZ HAZIR !
Tek seansta hastaların dişlerinin tedavi edilmesini sağlayan sistem; tarama yapan 'Tarama cihazı' ve taranmış-tasarlanmış ürünleri üreten 'Milling cihazı'ndan oluşuyor.