Soğuk algınlığı, viral bir hastalık olup üst solunum yollarını etkiler. İnsanlarda görülen en bulaşıcı hastalık olan soğuk algınlığı viral franjit veya akut nezle adıyla da bilinmektedir. Bu hastalığa neden olan 200'den fazla virüs olmasına rağmen hastalığın esas nedeni kronovirüsler ya da rhinovirüslerdir.
İnsan vücudunun soğuk algınlığını meydana getiren virüslere karşı direnç geliştirememesinden dolayı bu kadar sık tekrar eden bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmalara göre anaokuluna giden çocuklarda yılda 12 kez, yetişkinler ise 7 kez görülmektedir. Uzmanlara göre bu hastalık soğuk havada dışarıya çıkmakla alakalı olmayıp, hastalığın tedavisinde antibiyotikler etkili olmamaktadır.
BELİRTİLERİ VE NEDENLERİ
Soğuk algınlığı görülen insanların %25'inde, bağışıklık sistemlerinin farklı reaksiyonlar göstermesinden kaynaklanan şekilde hiçbir belirti görülmeyebilir. Eğer bakteriler kulak veya sinüslere etki ederse bu durumda hastaya antibiyotik verilmesi gerekir.
Boğaz kuruluğu
Boğaz ağrısı
Hapşırık
Öksürük
Hafif ateş
Boğuk ses
Burun tıkanıklığı
Hafif baş ağrısı
Kas ağrıları
İştahsızlık
Göz kızarıklığı
Yorgunluk
Titreme
Soğuk algınlığı ciddi bir seyir takip ediyorsa çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Akut bronşit, zatürre, akut bakteriyel sinüzit gibi hastalıklara neden olabileceği gibi çok fazla ilerlemesi durumunda menenjite dâhi yol açabilir.
NASIL ÖNLERİZ?
Soğuk algınlığına yakalanmış kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
Bağışıklık sisteminin gücünü korumak adına vitamin ve mineraller açısından zengin olan besinler tüketilmelidir.
Hapşırırken veya öksürürken mendil kullanılmaya dikkat edilmeli, kullandıktan sonra mendil atılmalı, eller yıkanmalıdır.
Mendil kullanmadan hapşırılması veya öksürülmesi durumunda eller mutlaka yıkanmalıdır.
Ev özellikle de mutfak ve banyo temiz tutulmalıdır.
Yüze, ağız ve buruna dokunmaktan kaçınılmalıdır.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Antibiyotik ve antiviral ilaçlar soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı etki gösterememektedir. Normal hastalık süresi on gün kadardır, fakat bazı belirtiler üç hafta süreyle devam edebilir. Kesin bir tedavisi olmayan soğuk algınlığı ile karşılaşıldığında hastalığın daha kolay atlatılması ve şiddetinin hafiflemesi için bazı önlemler alınabilir.
Bol bol sıvı alınmalıdır.
Dinlenilmeli ve yatak istirahatinde bulunulmalıdır.
Baş ağrısını ve ateşi dindirmek amacıyla bazı ilaçlar kullanılabilir.
Burun tıkanıklığının giderilmesi için buhar banyosu etkili olabilir.