İştahsızlık, kişinin psikolojik, fiziksek veya başka bir rahatsızlığına bağlı olarak, aç olduğu halde yemek yememek istemesidir.. Fazla yemek tüketmek günümüzde ne kadar önemli bir sorunsa iştahsızlıkta bir o kadar sorun olmaktadır. Bu makalemizde genel olarak iştahsızlığın nedenlerine bakmaya çalışacağız.
Mide, bağırsak veya yemek borusu gibi sindirim sistemi organlarından kaynaklanan sorunlar.
Depresyon(mevsimsel değişmelere bağlı depresyonlar)
Ağır psikolojik travmalar( yakınların, sevdiklerin kaybedilmesi)
Kişi üzerinde kaygı yaratan beklentiler(özellikle sınav dönemindeki öğrenciler)
Yeme düzeni ve alışkanlığının değişmesi, beslenme yanlışlıkları.
Uyarıcı veya uyuşturucu madde kullanımı
gibi genel nedenleri vardır.
İştahsızlığa iyi gelen bitkiler:
* Ada çayı yapraklarından elde edilen ada çayı tozu iyi bir iştah açıcıdır.
* Anason tohumu: tohumların yenmesi iştah artırır
* Anason tohumlarından elde edilen anason yağı iştah açıcıdır, harareti söndürür.
* Biber ve enginar, iştahsızlığa karşı etkilidir.
* Ceviz yapraklarından yapılan çay iştahı açar, mideyi kuvvetlendirir.
* Sarı Kantaron otu iştahı açar, hazımsızlığa iyi gelir.
* Karabiber: oldukça etkili bir iştah açıcıdır, yemeklerde kullanılması iştaha iyi gelir. Hazımsızlığı iyi geldiği bilinmektedir.
* Kavun, kereviz, kimyon, maydanoz ve melisa otu iştah açıcı özelliğe sahiptir.
* Kırmızı yaban mersini: Meyvesiyle yapılacak olan komposto iştahı açar, vücuda zindelik kazandırır.
* Lavanta çiçeği: kesme şekere lavanta 3-4 damla lavanta yağı damlatıp yiyin göreceksinizki iştahınız açılacak ve hazımsızlık sorununuz azalacak.
* En iyi bilien iştah açıcı Soğan'dır.