Hazımsızlık:
Hazımsızlık, sindirim olayının rahatsızlık şeklinde duyulmasıdır. Sebep, midenin her hangi bir hastalığı olabileceği gibi, başka organların hastalıkları da bu şekilde bir bozukluğu meydana getirebilir. Tıpta Dispepsi adı verilen hazımsızlık başlıca iki şekilde görünür:
1.Hazımsızlığın bu çeşidinde yemeklerden çok sonra yanma ve ağrılar, ekşi geğirme, bazen kusma görülür. Ağrılar çok defa birkaç lokma bir şey yemek, ya da karbonat almakla diner.
Bu gibi kimselerde mide fazla asit salgılamaktadır. Mide hareketleri şiddetlidir, bu bakımdan zaman zaman kramp şeklinde ağrılar çekerler.
2. Yemekten hemen sonra mide bölgesinde bir ağırlık ve dolgunluk hissi vardır. Karın şişer, bazan yüz kızarır.
Çok defa uyuklama hali görülür. Hava yuttuklarından geğirme ile sık sık gaz çıkarırlar. Bu belirtiler yemekten 1-2 saat sonra geçer.
Bu şekilde hazımsızlık çekenlerde mide asidi çok azdır ve mide hareketleri ağırlaşmıştır. Midenin gevşek ve tembel oluşu boşalmayı geciktirir.
Hazımsızlığın Tedavisi
Geçici olarak ortaya çıkan hazımsızlıklarda birkaç gün mideyi rahat ettirecek bir perhiz çok defa işi halleder.
Bunun için mideyi tahriş eden maddelerden, fazla soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerden, çok yağlı, baharatlı, ağır yemeklerden sakınmak ekseriya yeter.
Midede ekşime varsa biraz karbonat, ya da mide asitliğini azaltan ilâçlar kullanmak gerekebilir.
Saydığımız tedbirlerle geçmeyen ve devam etmekte olan hazımsızlıklar için doktora başvurmalıdır.
Asıl sebebin ortaya çıkarılması tedavinin başarılı olması için elzemdir.