Çil nedir?
Çiller genellikle normalden çok daha açık tenli ve kızıl saçlı, mavi, yeşil ya da ela göz renkleri olan kimselerde görülen küçük kahverengi bir cilt lekeleridir. Hemen hemen her yaşta ortaya çıkarlar ve yazın çoğalıp kışın hafiflerler. 40-45 yaşlarından sonra yavaş yavaş yok olmaya başlarlar. Güneşe aşırı maruz kalmış bölgelerde oluşurlar: yüz, eller, göğüs ve sırt gibi bölgelerde rastlanır.
Bu kahverengi lekeler cilt tarafından üretilen bir pigment olan melaninin birikmesinden kaynaklanır. Vücutta var olan melaninin miktarı bireylerin cilt renklerinin tonunu belirler. Güneşe maruz kalındığında cilt UV ışınlarından gelebilecek zararı azaltabilmek için, reaksiyon olarak, daha fazla melanin salgılamaya başlar. Bu da melanin birikimine, dolayısıyla çil oluşumuna sebep olur. Cildinizde renk farklılıklarının oluşmasını istemiyorsanız alınabilecek en etkili önlem tabi ki de güneşten korunmak olacaktır. Böylelikle vücudunuzun kendini korumak için cilde "melanin üret" komutunu vermesine gerek kalmayacak. Çiller, yaş lekeleri (lentigines) ile benzerlik gösterebilirler. Ancak yaş lekeleri hayatın ileri safhalarında ortaya çıkar ve her tür ciltte oluşabilir.
Çil lekeleri nasıl tedavi edilir?
Melanin cildin üst tabakalarında oluştuğundan cilt renginizi açmak için peeling yapmayı düşünebilirsiniz. Bunu yaparken kullanılabilecek farklı birçok ürünler mevcuttur.
Hydroquinone: Çil tedavisinde oldukça popüler bir tedavi olmasına rağmen cildi tahriş edebilme riski mevcuttur.
Kojic acid: 1989 senesinde Japonya da ortaya çıkarılan bu tedavi yöntemi, mantar özlerinden elde edilen doğal bir tedavidir. Cilde zarar vermediği gibi ciltteki renk problemlerinin tedavisinde oldukça etkilidir. Bu tedavi üst deri tabakalarına nüfuz ederek pigment oluşumuna engel olacaktır.
Alpha-hydroxy asitleri: Yaşlanan cilt hücrelerinin daha hızlı dökülmesine yardımcı olarak homojen renklenmeye yardımcı olurlar. Genellikle daha koyu olan yaşlı cilt hücrelerinin dökülmesi çil veya yaş lekelerinin daha az görünür olmasını yardımcı olurlar.
Yukarıdaki tedavilerden birinin uygulanmasına karar verildiğinde güneşten özellikle korunmak ve kaçınmanız zorunludur. Gerekli durumlarda, günde bir kaç kez güneş koruma faktörlü kremler kullanmak gerekir.
Doğal diğer tedavi yöntemleri:
Sebze ve meyve maskeleri uygulayınız
Cildinizi ekşi süt ile yıkayınız
Limon suyu çile karşı oldukça etkili
C vitamini bakımından zengin besinler tüketin
Taze krema maskesi yapın