Ateroskleroz nedir? (Damar sertiliği nedir?)
Ateroskleroz, damarıların iç duvarında çeşitli maddelerin birikimine bağlı olarak ortaya çıkan kalınlaşma ile ortaya çıkan hastalık durumudur. Atheromalar nedeniyle arter daralır ve kanın arter içindeki akışı sınırlanır. Kısacası, atardamar duvarının esnekliğini kaybetmesiyle sertleşmesi durumudur. Halk arasında damar sertliği olarak da bilinir.
Damar sertliği belirtileri
Aterosklerosizin kesin belirtileri yoktur. Damar lezyonları oluşmaya başladıktan sonra ortaya çıkar. Bunun yanı sıra kalp ve beyin enfarktüsü beyin kanaması ve bacak kangrenleri gibi sağlık sorunlarının genellikle temelinde ateroklerosiz yatar.
Kalp arterinde oluştuğu zaman: Göğüs ağrısı, göğüste sıkışıklık, baskı veya yanma hissi oluşur. İleriki durumlarda kalp krizi görülür.
Böbrek arterinde oluştuğu zaman: Böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon görülebilir.
Beyin arterinde oluştuğu zaman: Felç, uzuvlarda uyuşma, diksiyonda sıkıntı görülür.
Kol ve bacak arterinde oluştuğu zaman: Gangren, yara ve yürüyüşlerle gelen kramp tarzında ağrılar oluşabilir.
Damar sertliği neden olur (Nedenleri)
Ateroskleroz hastalığının bir çok nedeni olabilir. Bunlardan en önemlilieri:
Yüksek tansiyon,
Sigara içme,
Şişmanlık,
Hareketsizlik,
Kanda lipitlerin yükselmesi,
Stres ve endokrin bozukluklar
Risk Grupları
Daha çok erkeklerde damar sertliği görülür. Kadınlarda ise menopoz sonrası dönemde risk artar. Bu durum östrojen hormonunun aterosklerosiz oluşumunu azaltmasından kaynaklanır.
Hipertansiyon ve diyabette, aterosklerozisin ana risk faktörleridir.
Damar sertliği tedavisi nasıldır
Damar sertliği tedavisinin amacı hastalığın ilerlemesini önlemek dolayısıyla kan yağ düzeylerini de normal sınırlar içerisinde tutmaktır. Kan basıncı düşürülür. Tedavi sürecinde aspirin ve clopidogrel gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Ayrıca kolesterol düşürücü kolestinamin ve kolestipal gibi ilaçlarda bu süreçte kullanılmaktadır. İlaç ve beslenme tedavisine rağmen ateroskleroz damarda tıkanmaya sebep olmuş ise hastaya başta bypass olarak adlandırılan köprüleme ameliyatı olmak üzere çeşitli cerrahi işlemler uygulanabilmektedir.