OMUZ AĞRISI NEDENLERİ
Kas, kemik, sinirler, atardamarlar, damarlar, çok sayıda bağ ve diğer destekleyici dokulardan oluşan omuz ve boyun bölgesi, bu bölgeleri etkileyen farklı koşullar nedeniyle ağrıyabilir. Bu yazıda, omuz ağrısı nedenleri arasında en sık görülenleri hakkında kısa bilgiler bulabilirsiniz, ancak nedenini tam olarak bilmediğiniz ağrılar için vakit kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz. Çünkü omuz ağrısı, basit bir darbe nedeniyle görülebileceği gibi, kalp krizi ve majör travma gibi hayati sorunların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Ağrı
Omuz ağrısının en çok görülen nedeni kaslar, tendonlar ve omuz yapısını oluşturan diğer yumuşak dokulardaki zedelenmelerdir. Bu durum bölgeye alınan darbeler, ters hareketler veya omuza aşırı yük bindiren egzersizler neticesinde oluşur. Boyun bölgesinde meydana gelen sinir sıkışmasının ağrısı omuza vurabilir. Omuz ağrısının daha ciddi nedenleri arasında ise; omurilik, kalp, akciğer ve mide bölgesinde bulunan bazı organlarda yaşanan sorunlar bulunmaktadır.
Köprücük Kemiği Kırığı:
Köprücük kemiğine alınan darbe veya üzerine düşme kemiğin kırılmasına neden olabilir.
Bursit:
Eklemler üzerinde bulunan ve yastıklama görevi gören "bursa" keseciğinin yaralanma sonrası şişmesi ve sertleşmesi omuz ağrısına yol açabilir.
Kalp Krizi: Kalp krizinin yarattığı ağrı omuz ve boyun bölgesine vurabilir.
Kürek Kemiği Kırığı:
Kürek kemiği kırığı, omuzda şiddetli ağrılara neden olabilir. Kürek kemiğinin kırılması için güçlü bir darbe alması gerekir.
Tendonların Zorlanması:
"Yönlendirici manşet" (rotator cuff) olarak adlandırılan, omuzu destekleyen tendonlar, ağır kaldırma, egzersizler, özellikle bir şey atmayı içeren sporlar nedeniyle incinebilir. Bunun sonucu olarak omuz hareket ettirildiğinde ağrılar oluşabilir.
Omuzun Ayrılması:
Köprücü kemiği (klavikula) ile kürek kemiği (skapula) arasında bulunan bağ darbe sonucu gerilebilir veya yırtılabilir.
Omurga İncinmesi:
Araba kazasında kafa ve omurganın şiddetle sarsılmasından ileri gelen travmalar omuzlarda ağrıya yol açabilir. Bu ağrılar genellikle omuz ve boyun bölgesinde kas spazmları ile birlikte görülür.
OMUZ AĞRISI TEDAVİSİ
Ağrı için uygulanacak tedavi tamamen ağrının nedenine bağlıdır ve farklılıklar gösterebilir. Örneğin ağır bir egzersiz veya spor sonrası oluşan ağrılar için dinlenme, soğuk veya sıcak kompres faydalı olabilir. Masa başında çalışıyorsanız gün içinde aralıklarla omuz ve boyun bölgesi için esnetme egzersizleri yapabilirsiniz. Bunun dışında, yaralanmalar sonucu oluşan ağrılar için kortizon iğnelerinden, fiziksel tedaviye ve cerrahi müdahaleye kadar farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Uyarı: "Omuz ağrısı nedenleri" yazısında yer alan bilgiler çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Hiç bir koşulda teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve bu amaçlarla kullanılmamalıdır. Omuz ağrısı ile ilgili en doğru bilgiyi sadece doktorunuzdan alabilirsiniz.