KULAK ÇINLAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Farklı nedenlerle ortaya çıkan kulak çınlamasının tedavisi de nedenlerine göre farklılık gösterecektir. Şikâyetinizle ilgili tedaviye başlamadan önce, şikâyetinizin altında yatan sebeplerin, uzman bir KBB hekimi tarafından belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Hastalığın gerçek nedeninin bulunması, tedavinin olumlu sonuçlanmasını da kolaylaştırmaktadır.
Geliştirilen tedavi yöntemleriyle çınlama hastalarında yüksek oranlarda rahatlama sağlanıyor ve kişi günlük hayatını devam ettirebilecek düzeye gelebiliyor.
Hastanın doğru merkeze başvurması, tedavide en önemli etkendir. Çınlamanın tedavisiz olduğu düşüncesi hastaların psikolojisini daha çok bozar, bu şekilde rahatsız edici durum daha çok körüklenir. Çınlamanın tedavisine öncelikle tanının detaylı bir testle konulması, özellikle işitme kaybının eşlik ettiği durumlarda tek kulakta çınlamanın araştırılması gerekiyor. Hastanın, çınlama ünitesi bulunduran merkezlere başvurması önemlidir.
Kulak çınlaması tedavisinde altta yatan bir hastalık olup olmadığı araştırılmalı; varsa işitme kaybı test edilmeli, kişiye durum açıklanmalı, yapılacak tedavi araştırılmalı ve tedaviye uygun biçimde başlanmalıdır. Hastalar, öncelikle sabırlı olmaya ve günlük yaşamdan soyutlanmamaya özendirilmeli. Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz öneriler arasında yer alabilir. Hasta kendini gürültüden korumalı, nikotin, kafein ve alkol içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı.
Çınlama terapisi nedir?
Çınlama şikayetiyle merkezimize başvuran hastaların ayrıntılı bir şekilde hikayesi alıp, muayene ve testler ile analiz tamamlandığında terapi süreci başlıyor.
Hastalarımıza dikkat etmesi gerekenleri anlatıp, geniş kapsamlı bir çınlama analizi yaptıktan sonra terapi uygulamaya başlıyoruz. Bu terapi; rahatsız edici nitelikte olmayan bir arka plan gürültüsü verilmesiyle dikkatin dağılmasını sağlıyor ve kulak çınlaması geri plana atılıp, erken uyarı etkisi giderek azalıyor. Sonunda kulak çınlaması rahatsız edici olmaktan çıkıyor ve artık işitilmiyor. Terapi, hastanın devam etmeyi gerek duymayacağı noktada ve uygulanacak bazı testler sonrasında sonlanıyor. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda, terapi uyguladığımız hastalarımızın %70'inin çınlama seviyelerinde ortalama %45 oranında rahatlama kaydettik. Bu oran, hastanın günlük hayatına dönmesine ve rahatlamasına oldukça katkıda bulunuyor.
Tinnitus, ciddi bir biçimde ele alınarak, belirli bir yaklaşım planıyla değerlendirilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Lazer kulak çınlaması tedavisinde etkili midir?
Son zamanlarda çınlamanın lazer ile tedavi edildiğine dair iddialar ortaya atılmaktadır. Lazer tedavisi ile ilgili yapılan çalışmalarda kısa süreli iyileşme gözlenmesine rağmen, uzun süreli düzelme gözlenmemiştir. Henüz lazer tedavisinin uzun süreli olarak çınlamayı durdurduğunu gösteren, kanıta dayalı, tıp için geçerli olabilecek nitelikte bir çalışma yoktur. Tıp literatürü araştırmamızda, kulak arkasındaki kemiğe uygulanan yeşil renkli lazerin, tedavi edici özeliğiyle ilgili her hangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.
Kulak çınlamasından korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Kulak çınlaması, tedavisi zor bir hastalık olduğu için bu rahatsızlığı daha en baştan engellemek önemlidir. Bunun için alınabilecek bazı önlerler şunlardır:
Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunun.
Kan basıncınızı sürekli kontrol ettirin.
Tuz alımını azaltın.
Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun.
Dinlenmek için kendinize zaman ayırın ve yorulmayın.
Duyduğunuz sesten kaygılanmamaya dikkat edin. Bu sesleri, rahatsız edici ancak önemsiz bir gerçek olarak kabul etmeye ve yok saymaya çalışın.
Çınlama özellikle uyuma sırasında yoğun olarak hissedildiğinden, sevdiğiniz bir müziği dinlemeniz, çınlamayı duymamanıza yardımcı olabilir.
Çınlama şikâyeti olan hastalar umutsuzluğa kapılmamalı, bu hastalıkta en iyi tedavinin psikolojik telkin ve terapi olduğunu unutmadan, kendilerine uygun tedavi yöntemini uygulamak için Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmalıdırlar.