Göz ağrısı ağrıyı nerede hissettiğinize göre iki kategoriye ayrılır:
Gözün yüzeyinde ortaya çıkan ağrı (oküler ağrı)
Gözün içinde ortaya çıkan ağrı (orbital ağrı)
Göz ağrısı oldukça yaygın görülen bir belirtidir ama nadiren ciddi bir sorun teşkil eder. Ağrı, genellikle ilaç veya tedaviye ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden geçer.
Göz ağrısı, göz yüzeyinde pürüzlülük hissi, yanma veya kaşınma hissi olarak ortaya çıkabilir. Yüzeydeki ağrı genelde yabancı bir maddeden, enfeksiyondan ya da incinmeden kaynaklanır. Bu tip bir ağrı çoğu zaman göz damlaları veya dinlenmeyle kolayca tedavi edilebilir.
Gözün içinde ortaya çıkan ağrıda ise, acıyan, pütürlü, saplanan ya da çarpıntı şeklinde bir ağrı hissedilebilir. Bu tip bir ağrı daha ciddi bir tedavi gerektirebilir ama nadiren daha ciddi bir problemin habercisidir.
Gözün Yüzeyindeki (Oküler) Göz Ağrısı Nedenleri:
Aşağıdakiler göz yüzeyinde ortaya çıkan ağrının nedenleri olabilir.
Yabancı Bir Madde:
Göz ağrısının en yaygın sebebi göze yabancı bir maddenin temas etmesi ya da kaçmasıdır. Kirpik, bir parça kir, makyaj malzemesi veya başka bir madde göze girdiğinde, gözde iritasyon (tahriş), kırmızılık, sulanma ve ağrıya neden olabilir.
Göz Nezlesi (Konjonktivit):
Göz nezlesi, konjonktiva adlı göz kapaklarının iç yüzeyi ile gözakının bir kısmını örten ince zarın iltihaplanmasıdır. Genellikle bunun sebebi bir enfeksiyon veya alerjidir. Ağrı genellikle orta düzeyde olsa da, iltihap kaşıntıya, kızarıklığa ve cerahat atımına neden olur.
Kontakt Lens Tahrişi:
Geceleri kontakt lens takan kişilerde ya da lenslerini düzgünce dezenfekte etmeyenlerde iritasyona (tahrişe) ya da enfeksiyona bağlı göz ağrısı görülebilir.
Kornea Abrazyonu:
Kornea, gözü kaplayan saydam yüzeye verilen isimdir. Kornea yaralanmalara karşı çok hassastır. Korneal abrazyon olan kişiler, gözün içinde bir şey var gibi hissederler. Bu durumda, yabancı cismi çıkarmayı amaçlayan gözü yıkama gibi tedaviler ağrıyı ve rahatsızlığı dindirmez.
Yaralanma:
Kimyasal yanıklar ve parlama yanıkları göze ciddi ölçüde ağrı verebilir. Bu yanıklar genellikle tahriş edici bir şeye bir süre maruz kalındığında ortaya çıkar. Çamaşır suyu ya da güneşin, solaryum makinesinin, kaynak makinesinin yoğun ışığı gözde yaralanmaya neden olarak, ağrıya sebebiyet verebilir.
Blefarit (Göz Kapağı Yangısı):
Blefarit göz kapağının kenarındaki yağ bezlerinin enfeksiyon veya iltihap kapması sonucu ortaya çıkar ve göz ağrısına sebep olur.
Arpacık
Eğer blefarit enfeksiyonu göz kapağında bir nodül veya yumru oluşturursa, buna arpacık adı verilir. Arpacık çok ağrı verebilir. Arpacığın etrafındaki alan dokunmaya karşı çok hassas olabilir.
Gözün İçindeki (Orbital) Göz Ağrısı Nedenleri:
Gözün içinde hissedilen ağrının nedeni aşağıdakilerden biri olabilir.
Glokom Hastalığı:
"Gözün içinden bir baskı hissedilmesi" olarak kendini belli eder. Glokomun diğer belirtileri mide bulantısı, baş ağrısı ve görüş kaybıdır. Aniden gözde oluşan baskı acil bir durumdur ve kalıcı görme kaybını engellemek için tedaviye ihtiyaç vardır.
Optik Nörit:
Optik sinir (gözün arka kısmını beyne bağlayan sinir) iltihap kaparsa, görüş kaybı ile beraber göz ağrısı tecrübe edebilirsiniz. Bir bağışıklık hastalığı veya virüssel ya da bakteriye bir enfeksiyon iltihaba neden olabilir.
Sinüzit:
Sinüslerdeki bir enfeksiyon gözlerin arkasında bir baskının hissedilmesine sebep olabilir. Enfeksiyon ciddileştikçe bir gözde veya ikisinde birden ağrı artarak, hissedilir.
Migren:
Migren baş ağrılarının bir etkisi de gözde ağrıdır.
Yaralanma:
Göze bir cismin batması, göze yumruk gelmesi ya da bir kaza ciddi göz ağrısına neden olabilir.