Üst solunum yolu rahatsızlıkları denince akla ilk olarak yutkunurken zorlanma, boğazda yanma, kaşıntı ve kuruluk hissi ile kendini gösteren burun akıntısı, ateş ve ses kısılmasının eşlik ettiği faranjit geliyor. Durum böyle olunca "Faranjite ne iyi gelir, faranjit belirtileri nelerdir?" sorusu çok daha önemli hale geliyor.
BUNLARI BİLMEK ÖNEMLİ
Faranjit bakteriyel etkilerle ortaya çıkan ve semptomları daha belirgin akut faranjit ve alerjen maddelere maruz kalma gibi sebeplerle ortaya çıkan, boğazda gıcıklanma, yanma ve yabancı cisim hissi gibi belirtiler gösteren kronik faranjit olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Akut faranjit genellikle viral kaynaklıdır ve antibiyotiğe ihtiyaç duyulmadan gargara, sprey, ağrı kesici gibi ilaçlarla semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Yüksek ateşin eşlik ettiği ve/veya 1 haftadan uzun süren durumlarda boğazdan kültür alınarak rahatsızlığın bakteriyel olup olmadığı kontrol edilir ve eğer faranjit bakteriyel kaynaklı ise antibiyotiğe başvurulur.
Kronik faranjitte ise tedavi irritasyona sebep olan etkeni ortadan kaldırmaktır. Kronik faranjitin tedavisi akut faranjite göre epeyce zordur. Bunun temel sebebi kronik faranjitin altında yatan nedeni tedavi etmeden kronik faranjit semptomlarının ortadan kalkmamasıdır.