Egzama nedir? Deride kızarıklık, kaşıntı, içi Su dolu kabarcık oluşumu ve şişme gibi belirtilerle ortaya çıkan, daha çok psikosomatik kökene sahip deri hastalığına egzama denir.
Egzamayı en iyi tanıtan belirti derinin üzerinde kızarık kabarcıklar oluşmasıdır. Egzamanın kronik, kuru ya da yaş egzama gibi farklı türleri vardır. Deride oluşan bu rahatsızlık tehlikeli değildir fakat estetik açıdan hastayı rahatsız eder çünkü kötü bir görünümü vardır.
Hastalar sürekli derilerinde kuruma ve kaşınma yaşadıkları için rahatsızlık olur. Üstelik egzama vücudun tüm bölgelerinde ortaya çıkabilecek bir sorundur. Yüz, kollar ve bacaklar gibi açıkta kalan bölgelerde görülebilir. Basit tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilmektedir.
Egzama Nedenleri
Egzamaya tıp dilinde dermatit de denilmektedir. Çok yaygın bir deri hastalığı olmasına rağmen, ortaya çıkma sebepleri çok çeşitlidir. Cilt dokusu içsel ya da fiziki şartlar nedeniyle savunmaya geçer ve iltihaba neden olarak egzama ortaya çıkar. Egzama cildin tahriş olmasıyla ortaya çıkar.
Nedenleri sabun, deterjan, bazı dezenfektanlar, şampuan, çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri, kimyasallara çok fazla temas etmek, Hava şartları, genetik faktörler, stres, bağışıklık sisteminin zayıflaması ya da hamilelik döneminde ortaya çıkan hormonal problemler de olabilir.
Uzun süren çok sıcak banyolar yapmak, cildi nemlendirmeyip sürekli kuru kalmasına sebep olmak, cildi tahriş eden kumaşlardan giysiler giymek, sigara kullanımı gibi başka sebepleri de olabilmektedir.