DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDİR?
Diş eti dişi çevreleyen kemiğin üzerine oturan ve yorgan görevi gören koruyucu bir dokudur. Diş eti çekilmesi dediğimiz zaman diş taşına bağlı veya yapılmış olan kötü kaplamalara bağlı veya kalıtımsal diş eti hastalıklarına bağlı kemiğin bakterilerden dolayı aşağı doğru erimesi, diş etininde onu takiben aşağıya doğru inmesidir.
Bu genellikle belli bir aşamada tedavi edilirse diş eti çekilmesi olmaz. Çünkü halk arasında bakıldığında bireylerde diş taşları oluşumu çok fazla var ve bu diş taşlarının yanlızca dişler üzerinde olduğu zannedilmektedir. Fakat eğer bu diş taşları temizlenmesse eğer kendine diş etlerinin altında kemiğe doğru yer açmaya çalışır.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDEN OLUR?
Diş etleri aslında genel fırçalama hataları kaynaklı olarak ya kalıtımsal diş eti hastalıkları yada zaten o bireyin var olan diş eti rahatsızlıklarından dolayı diş eti çekilmeleri gözlemlenebilmektedir.
Genellikle baz olarak ister kalıtımsal hastalığı olsun ister diş eti çekimine yatkınlığı olsun eğer dişler düzenli olarak bakılırsa ve fırçalama işlemi düzenli olarak uygulanırsa bu durumun bir önemi yoktur. Eğer fırçalanmazsa ve dişler sağlıklı olarak bakılmazsa yukarıda sıralamış olduğumuz faktörler diş eti çekilmesini hızlandıracaktır. Burada işin özü diş fırçalama işlemidir.
Dişlerimi günlük olarak en az 3 defe fırçalamalıyız bunun nedeni bakteri plağı dediğimiz ilk başta yemek artıklarının dişe yapışması o bölgede kalıcı bir hal alması diş eti çekilmesine sebep olan durumdur. Çünkü biz sadece öğünler arası olan yapışmayı fırça ile temizleyebiliriz. Eğer öğün atlarsak gün atlarsak fırçalama konusunda o bakteri plağı sıkıca yapışır ve artık oradan günlük fırçalama ile kaldırılamaz.
Malesef bu bakteriler sürekli olarak yemiş olduğumuz besinlerle daha da beslenir ve kendisine her seferinde büyümek için yer açar. Bunu genellikle daha aşağılara diş etlerinin içlerine doğru ilerlem şeklinde gösterir. Dışarıdan çok fazla bir şey anlamasada insanlar diş etlerinin altında kokuşmaya başlayan bakteri plağı kişilerde ağzım kokuyor hissini uyandırmaya başlar. Kişi bu hisse kapıldığında bilin ki ağzınızda bir diş eti çekilmesi oluşmaya başlayacaktır.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NASIL ÖNLENİR?
Diş eti çekilmesi aslında bir diş eti hastalığının göstergesidir. Eğer hastada diş eti hastalığı varsa tedavisi her ne olursa olsun, hangi tedavi uygulaması uygulanırsa uygulansın bu aşamadan sonra dişlerine çok iyi bakmaları gerek ve düzenli olarak dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Bu durum günde en az 3 defe tekrarlanması gereklidir.
Diş fırçalaması konusunda da hasta çok iyi bilgilendirilmelidir. Dişin beş yüzeyi varken bizler diş fırçalama süresince ancak 3 bölgeyi fırçalama ile yetiniyoruz. Dişler birbirlerine temas ettikleri ara yüzeylerdende oluşurlar bu ara yüzeyler ne yazık ki fırçaların ulaşamadıkları yüzeylerdir. Bu durumlarda diş hekimleri hastalarından mutlaka diş ipi kullanmalarını isterler.
Diş eti çekilmesi bir miktar varsa bazen diş ipi uygulamaları yeterli olmayabilir. Dişler arasındaki aralıkların büyüklüğünden dolayı Bu tür durumlarda arayüz fırçası dediğimiz yardımcı aparatlar bunlarda yetersizse yada hasta bunları pratikte kullanamıyorsa o zaman ağız duşu dediğimiz diş fırçalamaya yardımcı aparatlar kullanmakta fayda vardır.