ÇENE AĞRISI NEDENLERİ:
1) Çene Eklemi (Temporomandibüler) Disfonksiyonu
Çene eklemi disfonksiyonu çene ağrısının en yaygın görülen nedenidir.
Çene eklemi (temporomandibüler) alt çenenizi kafatasına bağlayan eklemdir (resimde kırmızı daire içindeki çene ucu). Üst çene hareket etmezken, alt çenenin hareket etmesini sağlayan bu eklemdir. Bu eklemdeki herhangi bir hasar çene eklemi disfonksiyonuna neden olur.
Çene eklemi disfonksiyonu belirtileri çene ağrısına ek olarak şunlardır:
Çene kası spazmları
Baş ağrısı
Boyun ağrısı
Diş ağrısı
Çiğnemede ve ağzı açmada zorlanma
Çeneyi hareket ettirirken çıtırdama, gıcırdama gibi sesler gelmesi
Belirtiler çiğnerken ya da stresli hissettiğiniz zamanlarda daha da artabilir.
Çene eklemi disfonksiyonuna yaygın olarak şu üç durum sebep olur:
Diş Sıkma (Bruksizm)
Daha çok stresli, sinirli ve evhamlı insanlarda görülür. Bu insanlar genellikle uykularında dişlerini sıktıkları ve gıcırdattıkları için, çene ekleminde hasar ve ağrı meydana gelir. Dişlerin çiğneyici kısımlarında aşınmalara oluşabilir. Çoğu insan uyurken dişini sıktığının farkında olmadığı için bundan şüphelenmez.
Miyofasyal Ağrı Sendromu
Bir kas veya kaslar sürekli olarak kasıldığı zaman ortaya çıkar. Vücut duruşu düzgün olmayan insanlarda veya eklem yangısına sahip hastalarda görülür.
Diş kapanış bozukluğu
Dişleri eksik, yamuk veya orantısız kişilerde görülür. Konuşurken ya da çiğnerken hissedilen çene ağrısı ile kendini belli eder. Çene ağrısına genellikle çene eklemi disfonksiyonu yol açar. Ama nadiren de olsa aşağıdaki durumlar da çenede ağrı sebebi olabilir.
2) Çene Kanseri
Kanserli hücreler üst veya alt çeneden oluşmaya başlar daha sonra bütün vücuda yayılabilir. Çene ağrısı, çene uyuşması, sürekli yaralar, yumrular, çenenin dışında ve ağzın içinde ortaya çıkan anormal büyümeler çene kanserinin belirtileridir.
Sigara içenlerde ve tütün çiğneyenlerde daha sık görülür.
3) Tetanoz
Bakteriyel bir enfeksiyon olan tetanoz çene kilitlenmesine neden olabilir. Ağzı açmak veya bir şeyi yutmak zorlaşır. Çünkü çene kaslarında acı verici spazmlar oluşur.
Tetanoz hastalığında, clostridium tetani bakterisi taze bir yara aracılığıyla vücuda girerek, hızlıca toksin üretmeye başlar ve kan dolaşımını bozar. Önlemek için, her 10 yılda bir tetanoz aşısı vurulmayı ihmal etmeyin.
4) Kalp Krizi
Şiddetli bir çene ağrısının aniden ortaya çıkmasıyla kendini belli eder. Genellikle çenenin sol kısmında hissedilir.
Kalbin kendi acı reseptörleri yoktur. Bu yüzden diğer bölgelere sinyaller gönderir. En çok gönderilen yerler sol kol ve çenedir.
5) Çene Çıkması veya Kırılması
Nefes almada zorluk, ağızda kanma, çene doğrultusunun aniden değişmesi ve çeneyi hareket ettirmede zorlanma çene çıkması ve kırılmasının belirtileridir.
Çene ağrısı ayrıca sinüzit, iltihaplanma, kemik enfeksiyonu, yaşa bağlı olarak dokularda aşınma gibi nedenlerle kaynaklanabilir.
ÇENE AĞRISI KULAĞA VURUR MU?
Çenedeki problem dişlerden ve ağız yapısından kaynaklanabilir. Kişi geceleri dişlerini çok sıkıyorsa ve gıcırdatıyorsa bu durum da strese bağlı olarak kulak ağrısına sebep olur. Bu durumda doktora başvurduğunuzda bunun çeneden kaynaklı olduğunu söyleyecektir.
Kulakta oluşan ya da çenede oluşan bir ağrı ya stres odaklıdır ya da enfeksiyon odaklı olabilir. Bunun yanında bir de diş çürüğü ya da diş eti rahatsızlıkları da kulakta ağrıya neden olur.
Çenedeki problemin kulağa vurması genelde diş çürüklerinden ya da diş eti kanamalarından kaynaklıdır. Bu nedenle diş sağlığına dikkat etmek gerekir.