Astım Krizi:
Astım Krizi, Astım rahatsızlığı belirtilerinin ortaya çıktığı dönemler astım atağı olarak yada astım krizi olarak adlandırılır. Astım krizi terimi daha çok hastane yada yoğun bakım ünitelerinde tedavi gerektiren ciddi durumlarında, astım atağı terimi de nefes açıcı spreylerle kısa sürede düzelen ve hatta kendiliğinden de geçen hafif durumlar için tercih edilir. Astım krizinin en belirgin özelliklerinden biri nöbetler şeklinde belirti oluşturmasıdır. Bu gibi atak döneminde hastaların temel şikayetleri öksürük belirtisi, balgam oluşumu, hırıltı ve nefes darlığı problemidir. Genel olarak bu şikayetlerin hepsi beraber görülür fakat bazı hastalarda öksürük bazı hastalarda ise hırıltı ve nefes darlığı ön planda olmaktadır. Astım rahatsızlığı olan kişilerin çoğunun, bu ataklar arasında ki dönemlerde hiçbir şikayetleri olmaz. Astım krizindeki bu iyileşme dönemine remisyon dönemi adı verilir. Remisyon dönemi her astım olan hastada ve hatta aynı hastada bile farklı süreçlerde gerçekleşir. Çocukluk döneminde astım rahatsızlığı olan çocukların yüzde 50'si buluğ çağından sonra uzun süreli remisyon dönemine girmektedir. Bu dönem bazı astım hastalarında bütün ömür boyu bile devam edebilir.
Astım Krizi Özellikleri:
Astım krizi çok ani olarak başlayabileceği gibi, birkaç gün içerisinde yavaş yavaş da gelişme gösterebilir. Astım krizinin üç temel özelliği olmaktadır.
Havaların değişken olduğu zamanlarda daha sık belirti gösterir.
Astım krizi belirtileri gece sabaha karşı şiddetlenir.
Astım krizini oluşturan çeşitli faktörler bulunmaktadır bunlar; Alerjenlere maruz kalınması, sigara dumanına maruz kalınması, viral enfeksiyonların oluşumu, keskin kokular olmaktadır.