Ama bir kaç pratik uygulama ile burun tıkanıklığı, bebeğiniz ve sizin için sorun olmaktan çıkacak, açılmış bir burunla daha rahat ve huzurlu geceler geçireceksiniz.
Bebeklerde burun tıkanıklığı için öneriler
Peki burun tıkanıklığı olan bebeğimize nasıl yardımcı olabiliriz? Öncelikle bebeklerin burnu kolay kurur ve tıkanır, üstüne üstlük biz erişkinler gibi sümkürme, yani burun içinde pozitif basınç oluşturarak burun salgılarını dışarıya atma gibi yetenekleri yoktur.
Bebeklerde burun tıkanıklığını önleme ve tedavi etmede anahtar nokta burnu sürekli açık tutmaya çalışmaktır. Serum fizyolojik dediğimiz tuzlu sular veya deniz suyu diye tabir ettiğimiz damlalarla günde 3-5 kez bebeğin burnunun nemlendirilmesi, özellikle bu işlemin emme ve uyku saati öncesi yapılması, bebeğin daha rahat emmesine ve daha huzurla uyumasına yardımcı olacaktır. Burunu birikmiş salgılardan ve mukustan arındırmak, rahatlatıcı ve hatta iyileşmeyi hızlandırıcı bir uygulamadır.
Serum fizyolojik kullanın: Öncelikle eczaneden 100 ml lik paketlerde serum fizyolojik alın ve bir enjektör yardımı ile çekin. Daha sonra her bir burun deliği içine 2-3 mililitre serum fizyolojiği nazikçe püskürtün. Bebek hapşırarak bazılarını geri çıkaracaktır, çıkardıklarını nazikçe silin.
Kendi serum fizyolojiğinizi kendiniz yapın. Serum fizyolojik dediğimiz şey, şu yazımda da bahsettiğim gibi bir litre suyun içine 9 gram tuz ekleyerek elde edilir. Tuzlu su, burun tıkanıklığı için faydalı olduğu yüzyıllardır bilinen bir ev ilacıdır. Daha pratik bir tarifle bir bardak kaynamış-ılımış suyun içine bir çay kaşığı tuz ekleyin. Burun tıkanıklığını gidermek için en ucuz ve emin yollardan bir bu olsa gerek. Gerek tuzlu suyu gerekse serum fizyolojiği her beslenme ve uyku öncesi tekrarlayın. Küçük bebeklerde burun tıkanıklığını açarken serum fizyolojik, okyanus suyu veya tuzlu suyu bebeğin burnuna nazikçe sıkmaya özen gösterelim. Aksi takdirde bebek burnu zedelenmeye çok müsait olduğundan burun mukozası tahriş olacaktır.
Banyo yaptırın: Bebeğinizin üst solunum yollarını tıkayan tüm mukus ve salgılar banyoda sıcak suyun yardımı ile akıp gidecektir.
Odasını nemlendirin: Nemin çok düşük olduğu ortamda burun dokusunda bulunan ve zararlı mikroorganizmaları ve maddeleri süzme işlevine sahip silia dediğimiz küçük tüycükler işlevlerini yerine getirmekte zorlanır.Ortama nem kazandırmak için soğuk veya sıcak buhar makinelerinin sürekli kullanımı uygun değildir. Nemi normalin üzerinde olan ortamda bakteri, küf, akar gibi zararlı organizmaların üremesine neden olur. Ayrıca kışın oda sıcaklığının 24 dereceyi geçmemesine dikkat etmek gerekir, zira daha yüksek sıcaklıklarda nem oranı daha da düşerek kurumayı arttırabilir.
Yatağın başını yükseltin: Dikkatinizi çekerim hafif yükseltin, diyorum; dimdik yapın da bebeğiniz aşağı yuvarlansın demiyorum. Böylece sekresyonlar daha kolay akar ve bebeğiniz rahat uyur.
Emzirin: Gün boyu sık sık emzirin, ek gıda alıyorsa sık sık sıvı teklif edin.
Burun aspiratörü kullanın: Yoğun akıntı varsa, sümküremeyen çocuk ve bebeklerin serum fizyolojik ile yıkama sonrası burun içindeki salgıları boşaltmada faydalı olacaktır.