Kalitesiz metaller, alüminyum, nikel içeren sahte takılarda alerjik tepkiler daha sık görülürken bazı kişilerde gümüş ve altına karşı da görülebilmektedir. Özellikle altın suyuna batırılarak yapılan takılarda bu durum daha sık görülmektedir. Herkesin bir takım alerjilere genetik olarak yatkınlığı olabilmektedir. Kişiler alerjiye yatkın olduğu madde ile hiç karşılaşmayabilir ve bu maddeye karşı alerjisi olduğunu öğrenmeyebilir ya da vücudunun tolere edebileceği düzeyde karşılaşmış olduğu için anlayamamış olabilir. Kozmetik Dermatoloji Uzmanı Uz. Dr. Makbule Dündar sahte takılar hakkında bilgi verdi:
TAKI ÜZERİNE PARFÜM SIKMAYIN
Cilt, belli orandaki teması tolere edebilmektedir. Ancak bu temas etkinliğinin sürmesi durumunda ve o bölgenin nemli kalması, terlemesi cildin koruyucu tabakasının zarar görmesine yol açar. Terleme ile metalin bir kısmının emilerek dolaşıma karışmasına neden olur. Bu durum alerjik reaksiyonun çok daha kolay gelişmesini sağlar. Parfüm de genellikle kontakt egzamaya sebep olabilmektedir. Bir dozdan sistemik egzamaya kadar gidebilir. Bunun için takıların üzerine parfüm sıkmamak gerekir. Nemli ortam o metalin çözülmesi ve deriden emilmesine sebep olmaktadır.
KIZARIKLIK, KAŞINTI, YANMA GÖRÜLÜR
İlk başta temas ettiği yerde hafif kızarıklık, yanma, kaşıntı ve bu devam ederse kabuklanma, sulanma ortaya çıkar. Alerjen teması kesilmezse alerjen, kana karışarak vücudun çok daha farklı yerlerinde kaşıntı ve kabartıların olmasına sebep olur. Kısacası başka bölgelere de sıçrama olur bu yüzden erken dönemde tedavi sağlanmalıdır. Bu mekanizmayla bazı kişilerin dövmelerine karşı alerji gelişebilir. Kendi dövmesine karşı o dövmede kullanılan pigmente bağlı olarak o bölgede de alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
NEDEN KÜPE TAKAMIYORUM?
Bazı kişiler küpe takamaz. Bunun kökeninde metal alerjisi yatmaktadır. Küpe takınca kaşıntı, kızarma durumları oluyorsa; bu o metale karşı alerji geliştiğini gösterir. Küpe takılmada ısrar edildikçe yara genişler, sulanır, mikrop kapabilir. Hatta enfeksiyon gelişebilir. Bu süre zarfında ve mümkünse hiçbir zaman küpe takılmaması gerekir.
PİERCİNG DE ALERJİ YAPABİLİR
Piercing'deki metallere bağlı olarak da alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu, göbeğe takılan bir piercing ise göbek etrafında olmaktadır. Piercing en çok kulak ve dilde kullanılıyor. Bu bölgelerde lenfatik dolaşım vardır. Enfeksiyon oluşması durumunda çok hızlı ilerleyebilir. Burun içi de riskli bir bölgedir. Çünkü dolaşım beyne çok yakındır. Dudakta olması ağız içinde enfeksiyonlara neden olabilir. Ağız içerisinde çok daha farklı bakteriler vardır. Bu yüzden ağız içi daha tehlikelidir.
İMİTASYON TAKIYA OJE SÜRÜN
Bu tür imitasyon; yani sahte takıları kullanmak isteyen kişiler bu takılar üzerine öncelikle şeffaf oje sürerek alerji riskini yok etmeye çalışırlar. Eğer kişinin ojeye karşı bir alerjisi yoksa bu bir seçenektir. Çünkü oje ile o metal üzerinde bir bariyer oluşturulmuş olur. Bu şekilde o metal cilde temas etmez.
SAF ALTIN MÜCEVHER KULLANIN
Metal alerjisi olan kişilere genellikle saf altın takı kullanmaları önerilmektedir. Tezgahlardan ucuza alınan takıların kullanılması uygun değildir. Metal alerjileri, kimi zaman göbek altında da görülmektedir. Bunun sebebi, kemerin metal tokasına bağlı olarak vücudun çok küçük reaksiyonlar göstermesidir. Bu durumda da kemeri kullanmamak ya da metal kısmın cilde direk temas etmemesi için ciltle arasına bariyer olarak penye giymek gerekir.