Her şiddetli baş ağrısı migren olmayabilir ve baş ağrısı migrenin tek belirtisi değildir. Depresyondan belirli gıdalara aş ermeye, hiperkativiteden boyun ağrısına kadar pek çok farklı belirti migrene işaret ediyor olabilir.
Migren çoğunlukla çocukluk, ergenlik ve yetişkinliğin ilk yıllarında ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde migren atakları 72 saate kadar sürebilmektedir.
HANGİ BELİRTİLER MİGRENE İŞARET EDER?
Migren belirtileri; ön belirtiler (haberci belirtiler), aura ve atak sırasında görülen belirtiler olarak 3'e ayrılmaktadır.
Ön Belirtiler: Migren atağından 1-2 gün öncesinde kabızlık, depresyon, aş erme, hiperaktivite, sinirlilik hali, boyun ağrıları ve kontrol edilemeyen esneme gibi öncü belirtiler görülebilir.
Bu belirtiler bazı kişilerde belirgin bir şekilde görülürken, bazıları migrenin bu aşamasını net belirtiler olmadan geçebilir.
Aura: Aura, migren öncesi "atmosfer" olarak tanımlanabilir. Hem migren öncesinde, hem de migren sonrasında ortaya çıkabilen aura, ışığa ve sese/gürültüye duyarlılığın artması, flaş şeklinde ışık patlamaları, hareket ve konuşma kabiliyetinde bazı değişimler görülebilir.
Aura aşamasının diğer belirtileri, kol ve bacaklarda sanki iğne batırılıyormuş gibi ağrılar ve görüş kaybıdır. Görüş kaybı görüntünün bir kısmının bulanıklaşması, görüntü üzerinde noktalar şeklinde bulanık noktalar, görüntünün zig-zag şeklinde deformasyonu olarak meydana gelebilir.
Aura her migren hastasında görülmez ve migren "auralı ve aurasız" olarak 2'ye ayrılmaktadır. Bazı migren hastalarında sadece aura aşaması görülür ve aurayı takip eden baş ağrısı yaşanmaz.
Atak: Migren atağı sırasında başın tek (ağrılar daha çok başın tek tarafında görülür) ya da her iki tarafında ağrılar meydana gelir. Ağrı genellikle zonklama şeklindedir.
Atak sırasında ışığa, sese ve bazen kokuya karşı hassasiyet gelişebilir. Bu dönemde mide bulantısı ve kusma sık görülür. Görüş bulanıklaşarak, baş dönmesi ve göz kararması yaşanabilir.
Eğer migren tedavisi görmüyorsanız bu ataklar 3 gün kadar sürebilir.