Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Ayşe Mutlu, güneşten yayılan ultraviyole ışınlarının gözümüze verebileceği zararlar hakkında önemli bilgiler verdi.
UV KORUMALI GÖZLÜKLERLE GÖZLERİNİZİ KORUYUN
Günümüzde hastalıklardan korunmanın hastalığın tedavisinden çok daha kolay olduğunu söyleyen Dr. Ayşe Mutlu, "Kimi zaman hastalık oluştuktan sonraki tedavi süreçlerinde meydana gelen hasarlar kalıcı olduğu için geri döndürülemeyebiliyor. Bu nedenle gözlerimizin güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı ultraviyole koruması yeterli olan ve yanları kapalı bir tasarıma sahip güneş gözlükleri ile korunması gerekmekte" dedi.
POLARİZE CAMLAR TERCİH EDİLMELİ
Kalitesiz ve yeterli ultraviyole korumasına sahip olmayan gözlükler yarardan çok zarar veriyor. Özellikle güneş ışınlarına çok fazla maruz kalan kişilerin mutlaka güneş gözlüğü kullanmalarını söyleyen Dr. Ayşe Mutlu, güneş gözlüğü seçiminde UV koruması olanların yanı sıra polarize camlı ürünlerin tercih edilmesini önerdi.
KONTAKT LENS SEÇERKEN DİKKAT!
Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozukluğu olankişiler gözlük yerine kontaktlens kullanacaklarsa, yine UV korumalı lensleri tercih etmeleri gerekiyor. Böylelikle gözlerin güneşin zararlı etkilerinden korunma oranı artıyor. Ancak lensin gözün tamamını örtmemesi nedeniyle güneş gözlüğü ile birlikte kullanılması tavsiye ediliyor.
ÇOCUKLARA GÖZLÜK YERİNE ŞAPKA
Alerjik konjonktiviteler içinde güneşe çıkıldığında ileri boyutlara ulaşan vernalkonjonktivit,güneşte aşırı derecede kaşınma, kızarıklık ve kornea tabakasında lekelenmeler şeklinde görülüyor. Böyle bir sağlık sorunu olan çocukların güneş gözlüğü kullanması gerekebiliyor. Sağlık sorunu nedeniyle güneş gözlüğü kullanması gereken çocuklarda tercihin yine UV korumalı ve polarize camlı olanlardan yana kullanılması önem taşıyor.Sağlık nedeni ile olan zorunlu haller dışında çocuklara estetik amaçlı güneş gözlüğünün takılmaması gerekiyor. Birçoğunun camı kalitesiz olan bu tarz gözlükler yerine, şapka giydirilmesi çok daha doğru bir tercih oluyor.
KANSEROJEN ETKİLERİ OLABİLİR
UV ışınlarının göz çevresindeki ciltte ve gözün en dış tabakası ile göz kapaklarının iç yüzeyini saran zar tabakada kanserojen değişikliklere neden olabileceğini belirten, Dr. Ayşe Mutlu, aşırı derecede güneş ışınlarına maruz kalmanın göz sağlığına olan diğer olumsuz etkilerini şöyle sıralıyor:
"- Alerjik konjonktivit
- Halk arasında gözde et büyümesi veya yürümesi olarak bilinen pterygium gelişimi
- Katarakt oluşumu
- Kornea ve konjonktivadadejenerasyon
- Sarı nokta hastalığı olarak bilinen, gözün görmesini sağlayan sinir hücrelerinin yoğun olduğu yerlerde ve retinada hastalıklar".