"Obezite, vücuttaki yağ oranının büyük oranlarda artması olarak tanımlanabilir. Vücuttaki yağ oranı, vücut kitle indeksi hesaplamaları ile ölçülmektedir. Bu hesaplamanın sonucuna göre kişinin kilosunun normal ya da aşırı olduğu tespit edilebiliyor. Ayrıca obezitenin klas1, klas2 şeklinde sınıflandırılması da aynı hesaplamalar ile yapılmaktadır. Kişinin boyu ile kilosu üzerinden yapılan bu hesaplamada eğer body mass indeksi 35 çıkarsa obezite, 40 çıkarsa morbit obezite teşhisi konulabilir. Morbit obezite ise beraberinde başka hastalıkların da ortaya çıkabileceğine işaret eder."
Herkes obezite cerrahisi için uygun değildir
"Obezite cerrahisi için bazı endikasyonlar var. Bunları şöyle sıralayabiliriz: Eğer body mass indeksi 35'in üzerinde ve obeziteye bağlı tansiyon, insülin direnci, diyabet, eklem sorunları gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkmaya başlanmışsa obezite cerrahisine başvurulması gerekebilir. Ayrıca vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan kişilerde başka hastalıklar ortaya çıkmadan da obezite cerrahisine başvurulabilir."
Obezitenin cerrahi teknikler ile tedavisi
"Başlangıçta gastric banding denilen mide kelepçeleme tekniği en sık kullanılan yöntemdi. Bu yöntemin ardından sleeve gastrectomy yani midenin tüp haline getirilmesi ve gastric bypass yöntemleri geliştirildi. Günümüzde sleeve gastrectomy yöntemi daha fazla tercih edilmektedir. Bütün hasta gruplarına tüp mide ameliyatı tavsiye edilebilir. Sleeve gastrectomy yani tüp mide ameliyatında midenin %78'i ameliyatla alınır. Obezite ameliyatı en son aşamada tercih edilmesi gereken çok ciddi bir ameliyattır. Ameliyat öncesinde hastanın ameliyat için uygunluğu araştırılmalıdır. Obeziteye yol açan endokrin bir probleminin olmadığı tespit edilmesi gerekir. Aksi takdirde ameliyatın bir faydası olmaz."
Robotik tüp mide ameliyatı
Doç. Dr. Bahadır Ege, "Laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda robotik cerrahi önemli avantajlar sağlamaktadır. Robotik cerrahi üç boyutlu bir görünüm imkanı sağlar. Bu teknik, cerrahın ameliyata, organa ve cihaza tam olarak hakim olma imkanı sağlıyor. Robotik cerrahi sayesinde ameliyat bölgesini 2 ile 4 kat daha büyük görebilir ve derinlemesine bir inceleme imkanına sahip olunur. 8 mm.lik bir keşiden girilerek gerçekleştirilen operasyon sayesinde hastanın ameliyat ağrısı olmuyor, yara yeri iltihabı ihtimali ortadan kalkıyor. Hasta operasyondan 6 saat sonra kalkıp yürüyebiliyor. Kontrollü bir diyetle ilk ayda 13 kilo, iki ya da üç ayda 30 ila 40 kilolara çıkabilir. Bunun için hastanın yağ ve kas oranlarının çok dikkatli hesaplanması ve kilo verme süreci kontrol edilmelidir. Tekrar kilo almamak için hastanın beslenme şeklini yeniden düzenlemesi gerekiyor."
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege