Böbrek ağrısı, enfeksiyon ya da böbrekleri etkileyen başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir. O yüzden böbrek ağrısını önemsememek olmaz. Sıklıkla bel ağrıları ile böbrek ağrısı birbirine karıştırılır. Pek çok kişi, böbreklerin aslında sandıklarından epey yukarıda, alt kaburgaların hemen altında ve karnımızın arkasında yer aldığını öğrenince şaşırır.
Bir ağrının böbrek ağrısı olup olmadığını hemen belirlemek zor olabilir. Ağrının böbreklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için diğer belirtilere de dikkat etmek gerekir. Böbrek ağrısı çoğu zaman sırtın tek yanında, kaburgaların bittiği yerde, ateş, halsizlik ve çeşitli idrar semptomlarıyla birlikte görülür. Ağrı hareketle birlikte veya belli bir pozisyonda dururken azalabilir. Böbreklerle ilgili sorun yaşandığında, bu durum genellikle kendini belli eder, kendimizi hasta hisseder, bir terslik olduğundan şüpheleniriz.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu, üriner sistemde herhangi bir yerde (böbrekler, sidik yolları veya mesanede) görülebilir. Kadınlar erkeklere göre daha yüksek oranda risk altındadır. Sadece mesaneyle sınırlı olan bir enfeksiyon can sıkıcı ve ağrılı olabilir ancak enfeksiyon böbreklere sıçrarsa çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir.
Böbrek Enfeksiyonu (Piyelonefrit)
Böbrek enfeksiyonu genellikle mesanede veya idrar yolunda başlayıp, böbreklere yürüyen, özel bir tür idrar yolu enfeksiyonudur. Tedavi edildiğinde böbrek enfeksiyonu tehlikeli değildir. Ancak tedavi edilmezse, böbreklerde kalıcı hasara neden olabilir ya da bakteriler kan dolaşımına yayılarak hayati tehlike oluşturabilir. Tedavi için antibiyotik kullanılır ve bazı durumlarda hastaneye yatmak gerekebilir. Böbrek enfeksiyonu meydana geldikten kısa bir süre sonra, birkaç saat içerisinde belirtileri de görülmeye başlar. Kişi sırtta, yan tarafta bir ağrıyla birlikte, ateşinin çıktığını, ürperdiğini, hastalandığını hisseder.
Enfeksiyona yol açan bakterilerin ilerlediği idrar yolu kadınlarda daha kısa olduğu için, böbrek enfeksiyonu kadınlarda daha sık görülür. Genital temizliğe önem vermek ve bol su içmek, bu tip enfeksiyonları önlemek için alınabilecek tedbirler arasındadır.
Böbrek Taşı
Böbrek taşı yüzünden çekilen o şiddetli ağrıların kaynağı aslında böbrekler değildir. Taşlar böbreklerde durduğu sürece bir ağrıya neden olmaz ancak böbrekten çıkıp harekete geçtiklerinde ağrılar başlar. Böbrek taşı idrar kesesine doğru, idrar yolunda ilerlemeye başladığında keskin ve yoğun ağrılara neden olur.
Böbrek taşının neden olduğu ağrılar oldukça şiddetli olabilir. Ağrı sürekli değildir, ara ara gelir ve ağrısı olan kişi yerinde duramaz. Bazen bulantı ve kusmaya neden olacak kadar güçlü hissedilen ağrılardır bunlar.
Damar Sertleşmesi (Arteriyoskleroz)
Sağlıklı atardamarlar esnektir ve kalpten diğer organlara oksijen ve gerekli besinleri taşırlar. Ancak zaman içerisinde damar duvarları kalınlaşıp esnekliğini yitirir ve daralır. Damar sertleşmesi bir kalp hastalığı olarak bilinse de vücudun herhangi bir yerindeki atardamarlar etkilenebilir. Damar sertleşmesinden böbrek damarları etkilenmişse, bu durumda böbreklere yeterince kan akışı olmaz ve bu da ağrıyla birlikte çeşitli böbrek hastalıklarına neden olabilir. Böbrek damarlarının tıkanması yüksek tansiyona neden olur. Ne yazık ki yüksek tansiyon çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır ve çoğu kez, tıkanıklık ileri seviyelere gelene dek, tansiyon ve böbrek bağlantısı kurulamaz.
Polikistik Böbrek Hastalığı
Polikistik böbrek hastalığında böbreklerde kist kümeleri oluşur. Kalıtsal bir hastalıktır. Bu kistler kanser riski taşımayan, su benzeri bir sıvıyla dolu keselerdir. En çok böbrekler etkilense de bu hastalık böbreklerle sınırlı değildir. Karaciğerde veya diğer organlarda da kist oluşabilir. Hastalığın en yaygın komplikasyonlarından biri yüksek tansiyondur. Hastalıktan kaynaklanabilecek bir diğer büyük sorun ise böbrek yetmezliğidir. Bu hastalıkta, kişiler uzun yıllar hiçbir belirti olmadan hastalıktan habersiz yaşamlarına devam edebilir. İlk belirtiler ileriki yaşlarda ortaya çıkabilir.
Polikistik böbrek hastalığında ağrı, künt ağrı denilen, sürekli ama orta şiddette bir ağrıdır.
At Nalı Böbrek
Normalde iki ayrı böbreğimiz olmasına karşın bazı kişilerde doğuştan, iki böbreğin at nalı oluşturacak şekilde birleşik olduğuna rastlanabilir. Bu durum bazen hiçbir soruna neden olmaz ve hatta bu nedenle, at nalı böbreğe sahip olduğunu çok sonra öğrenenler vardır. Bazı kişilerde ise tıkanıklık ve ağrılar ortaya çıkar. Böbreklerin birleşik olması nedeniyle idrar tüpleri ve idrar geçişi ile ilgili sorunlar meydana gelir.
Böbrek Ağrılarına Yol Açabilecek Diğer Nedenler
Böbrekte Kanama
Hidronefroz (Böbrek Büyümesi)
Böbrek Kanseri
Sağlıklı Böbrekler İçin Yapılması Gerekenler
Bol bol sıvı tüketmek ve özellikle de su içmek, böbreklerin sağlıklı olması için gereklidir.
Beslenmenizde tuzlu, hazır gıdalardan kaçınıp bolca sebze, meyve ve tam tahıllı gıdalar tüketmeniz yararlı olur.
Düzenli egzersiz yapmak hem böbrekler hem de vücudun genel olarak sağlığı için faydalıdır.
Yaşınız ve fiziksel özellikleriniz göz önüne alındığında, size en uygun olan kiloya inmek veya bu kiloyu korumak, böbrek sağlığı açısından önemlidir.
Alkol ve sigaradan uzak durun. Alkol ve sigara yoluyla vücuda giren zararlı maddeleri atmak için böbreklerin ekstra çaba sarf etmesi, daha çok yorulması gerekir.
Tansiyonunuza dikkat edin. Yüksek tansiyon böbrek sorunlarına neden olabilir.